Alpinist de 82 de ani si-a dat viata pe Everest

Shailendra Kumar Upadhyaya, in varsta de 82 de ani, fost ministru de externe nepalez, a sperat sa devina cea mai in varsta persoana ce escaladeaza Everestul. Acesta incercare a avut insa un sfarsit tragic Luni, cand a fost facut anuntul ca Upadhyaya a incetat din viata in timp ce se afla pe munte.

„Un barbat curajos si o adevarata inspiratie”, spun cei ce au avut privilegiul sa-l cunoasca.

Cauza exacta a decesului este inca necunoscuta, dar ceea ce este stiut e faptul ca octogenarul se afla pe traseul spre Camp 1 (localizata pe la 6.100 de metri). Aparent, alpinistul a reusit sa ajunga la destinatie dar a murit la scurt timp dupa ce a ajuns in tabara. Aceasta tabara trebuia sa fie prima etapa de aclimatizare pe munte, un proces deosebit de important pentru pregatirea organismului pentru urcarea ce avea sa urmeze. Un oficial guvernamental a anuntat ca fostul ministru a incetat din viata in jurul orei 4 dupa-amiaza, ora locala.

Upadhyaya s-a angajat in aceasta expeditie pentru a arata lumii ca si varstnicii sunt membri puternici si capabili ai societatii. El spera sa bata recordul celui mai varstnic alpinist detinut de Min Bahadur Sherchan, ce a escaladat Everestul la 76 de ani in 2008. Faptul ca avea destul de putina experienta in alpinism nu parea sa-l deranjeze pe Upadhyaya prea mult.

Urcatul pe Everest nu este un demers usor la nicio varsta, si poate ca era indicat ca Shailendra Kumar Upadhyaya sa stie cand sa renunte inainte de a avea probleme reale. Cum inca nu stim exact ce anume a dus la moartea sa, nu putem deocamdata decat presupune ca provocarile legate de acesta ascensiune au fost totusi prea mult pentru trupul sau. Iar atingerea primului popas – Camp 1 – este un pas important pentru aclimatizarea pentru altitudine si mai mare, nimic nu se compara cu ceea ce avea sa se confrunte la 8.848 de metri.

Comentati?