Ce mai mananca testoasele

In fotografia de mai jos aveti continutul stomacului unei tinere testoase marine capturata accidental pe tarmul Argentinei.

Biologul Wallace Nichols de la Academia de Stiinta din California povesteste despre o obstructie gastro-intestinala a unei testoase verzi gasita pe Melbourne Beach, Florida: in urma tratamentului, testoasa ne-a „prezentat” 74 de obiecte straine eliminate in decurs de o luna. Dintre ele patru tipuri de baloane din latex, diferite tipuri de plastic dur, o bucata de material tip covor si multe bile de gudron de 2-4 mm.

Cam 1% din plasticul folosit de omenire sfarseste in ocean. S-ar putea sa nu vi se para mult, dar omenirea produce 260 de milioane de tone de plastic anual. Bucatelele mici sunt cele ce adera cel mai repede. Plasticul din ocean este impins in centrul curentilor, unde nu se degradeaza ci se sparge in bucatele tot mai mici. Unele din ele sfarsesc in plancton si alge, sau se depun pe fundul oceanului. Altele sunt confundate cu hrana de catre testoase.

Fenomenul este descris intr-un nou studiu publicat de The Global Sea Turtle Network si reliefat de catre a cincea International Marine Debris Conference, in curs de desfasurare in Honolulu, Hawai.

Ca si alte probleme de mediu, plasticul din ocean pare coplesitor. Insa tari precum China, Africa de Sud si Tailanda suprataxeaza ori interzic folosirea pungilor de plastic care reprezinta cea mai mare amenintare pentru testoase. Utilizatorii casnici pot ajuta prin renuntarea la folosirea pungilor si sticlelor de plastic si gasirea unor modalitati de a evita plasticul. Intr-o zi, probabil, omenirea va putea renunt sa arunce plasticul cu totul. Wallace Nichols a scris: „Nu exista bariere pentru ingenioasa minte umana”. Stim asta 🙂

Sa speram ca omenirea isi va folosi ingeniozitatea de-acum incolo pentru a salva ce se mai poate salva si pentru a vindeca ranile planetei pe care tot ea (omenirea) 9 le-a pricinuit.

Comentati?