Cea mai mare oglinda naturala din lume

Ne-am obisnuit ca natura sa ne uimeasca prin tot ce face, in timp, cu migala si fara ajutorul nostru. Printre locurile uluitoare daruite de ea exista un loc de un alb ireal, intins si gol, un loc unde cerul se uneste cu pamantul atat de bine incat nu stii unde incepe cerul si unde se termina pamantul. Acest loc se numeste Salar de Uyuni. Albul perfect, imaculat, este dat de sarea ce acopera cei 12.000 de kmp ai podisului, alcatuind astfel cel mai mare platou salin al lumii. Imensa suprafata este rezultatul retragerii marii care acoperea tot podisul in urma cu milioane de ani, si care a lasat descoperite ceea ce azi sunt lacul Titicaca, lacul Poopo si salinele Coipasa si Uyuni.

O mare de sare la 3.650 de metri altitudine, in special in sezonul ploios, pentru ca in cel secetos, care se intinde din aprilie pana in octombrie, locul devine un pustiu de sare: 64 de miliarde tone de sare. In ciuda uscaciunii desertului, a temperaturilor extrem de reci noaptea si a soarelui feroce cu temperaturi desertice ziua, acest peisaj nu este lipsit de viata; flamingo roz, cactusi antici si colibri rari, toate traiesc in Salar de Uyuni.

Salar de Uyuni este situata in Podisul Bolivian, si este cel mai mare desert de sare din lume, o oglinda naturala uriasa. In timpul anotimpului umed ploile lasa un strat extrem de fin de apa deasupra podisului, dand nastere celor mai faimoase spectacole naturale de pe Pamant. Interactiunea luminii cu suprafata uda iti da senzatia ca te plimbi pe cer. Capacitatea acestui desert de a reflecta lumina este atat de intensa incat satelitii artificiali o folosesc pentru a-si calibra instrumentele de masura.

Din loc in loc, platoul este intrerupt de cate o mica portiune de pamant curat. Acele „insule” in marea de sare sunt singurele locuri in care creste ceva: cactusi inalti cu brate imense. In timp Salar de Uyuni a devenit principala atractie turistica a Boliviei, vizitata anual de cca 60.000 de turisti. Majoritatea celor care vin aici remarca in primul rand imposibilitatea de a distinge unde se termina apamantul si incepe orizontul.

In anotimpul ploios se intampla marea minune, cea care atrage miile de turisti si fotografi: norii si albastrul cerului se oglindesc in apa limpede, creand un peisaj aproape ireal. Ridici privirea si vezi cerul. Cobori privirea si vezi tot cerul. Este ca si cum ai pluti pe un cer imens, nesfarsit. In sezonul umed, desertul este transformat intr-un lac de sare enorm ce are intre 6 si 20 cm adancime; este traversabil cu ambele mijloace: barca ori masina. In acest timp, lacul de sare acoperit superficial de oglinzi perfecte pentru cer, creeaza iluzia bizara de infinit. In mijlocul acestui lac aparent infinit este un hotel construit in intregime din sare naturala.

Creat din caramizi de sare tinute impreuna cu mortar de sare, hotelul si interiorul acestuia, inclusiv scaunele si mesele, sunt fabricate din sare. Desi Hotelul Playa Blanca nu are pic de energie electrica si nicio facilitate, iar apa trebuie adusa de la mare departare, el are cateva calitati rare mult mai importante: liniste totala, o frumusete austera si un cer de noapte uimitor.

Toti turistii incep vizita prin desertul de sare din Uyuni, un mic orasel aflat la marginea platoului salin care este cartierul general si, desi este o asezare miniera mica si prafuita, locuitorii sunt familiarizati deja cu toate limbile pamantului. Un flux continuu de turisti face legatura intre lume si Salar de Uyuni. De asemenea, in apropiere sunt Laguna Colorado si Laguna Verde. Laguna Colorado este un lac rosu unde se aduna mii de flamingo roz, in timp ce Laguna Verde este un lac de sare verde-albastrui aflat la poalele vulcanului Licancabur. Culoarea sa verde-aqua este data de sedimentele de cupru si microorganismele care traiesc in lac.

In fiecare an, lucratorii salinelor extrag circa 25.000 de tone de sare de la Salina de Uyuni. Expertii estimeaza ca stratul de sare are o grosime de circa 120 de metri. Pe langa sare, desertul constituie una din cele mai mari rezerve de litiu si contine importante cantitati de potasiu, bor si magneziu. Mai mult de 40 de firme miniere exploateaza resursele salinei Uyuni (din informatiile Serviciului National Tehnic al Minelor).
(foto: tunari.tripod.com)

Comentati?