Barbatul care a salvat peste 2 milioane de copii

Un australian, pe numele sau James Harrison, in varsta de 74 de ani, in ultimii 56 de ani de viata a fost donator de sange, avand o grupa sanguina extrem de rara. Sangele sau are niste anticorpi ce au salvat de la moarte copii ce sufereau de sindromul Rhesus, o forma severa de anemie.

„Barbatul cu bratul de aur” a salvat 2 milioane de copii in mai bine de jumatate de secol – 56 de ani – donand sangele sau, o grupa extrem de rara. Dupa socotelile sale a donat sange de circa 1.000 de ori.

El le-a „permis” nenumaratelor mame sa aduca pe lume copii sanatosi, inclusiv fiicei sale Tracey, ce are astazi un fiu sanatos datorita sangelui tatalui ei. A donat sange la fiecare cateva saptamani inca de la varsta de 18 ani adunand astfel astazi 984 de donari. Cand a inceput sa doneze, sangele sau a fost considerat atat de special incat viata i-a fost asigurata pentru 1 milion de dolari australieni. Si-a capatat astfel doua porecle: „barbatul cu bratul de aur” sau „un om la doua milioane”. De atunci sangele lui a condus la un vaccin numit Anti-D.

„Nu m-am gandit vreodata sa ma opresc. Nici macar odata”. El a hotarat sa devina donator la varsta de 14 ani dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale majore la piept, in care a avut nevoie de 13 litri de sange. „Am stat in spital trei saptamani. Sangele primit mi-a salvat viata astfel ca am facut un angajament cu mine insumi sa incep sa donez sange cand voi implini 18 ani”.

Imediat dupa ce a inceput sa doneze sange s-a descoperit ca are un rar si salvator de vieti anticorp in sangele sau. La acea vreme mii de bebelusi din Australia mureau in fiecare an din cauza bolii Rhesus. Alti nou-nascuti sufereau leziuni cerebrale permanente din cauza afectiunii. Boala creeaza o incompatibilitate intre sangele mamei si copilul nenascut.

Dupa ce s-a descoperit tipul sau deosebit de sange, James Harrison s-a oferit voluntar pentru o serie de teste care sa ajute la dezvoltarea unui vaccin Anti-D. Chiar si astazi, la 74 de ani, inca doneaza sange la fiecare cateva saptamani. Se estimeaza ca a salvat 2,2 milioane de copii.

Pe langa nenumaratele mamici salvate, chiar si fiica sa Tracey a avut nevoie de injectia cu Anti-D dupa nasterea primului ei fiu. Ea s-a declarat mandra de tatal sau care continua sa doneze sange chiar si dupa ce sotia i-a decedat dupa 56 de ani de casnicie.

„Am fost inapoi in spital donand sange o saptamana dupa ce sotia m-a parasit. Este trist dar viata trebuie sa-si continue cursul iar noi trebuie sa ne pastram obiceiurile. Ea e acolo sus ocrotindu-ma, asa ca eu continui sa fac ce-am facut toata viata.” Se asteapta sa atinga „borna” a 1.000 de donari in Septembrie.

Comentati?