Un recent studiu australian al cercetatorilor de la Australian Psychological Society (APS) au intervievat 1.834 de adulti pentru a le studia comportamentul social. Va faceti griji pentru ca preferati sa dati un mesaj unui prietenilor pe Facebook decat sa le vorbiti in persoana? Le scrieti pe wall in loc sa hoinariti pe holul institutiei pentru a vorbi cu ei? Daca acest lucru suna ca ceea ce obisnuiti sa faceti nu va ingrijorat – toate acestea sunt comportamente perfect sociale.
Australienii si-au propus sa afle cum au fost folosit site-urile de social networking. Sondajul a descoperit faptul ca „retelele de socializare online au crescut, mai degraba decat redus, socializarea fata-n fata”.
Majoritatea repondentilor au spus ca site-uri de socialiazare precum Facebook le-au facilitat o legatura regulata cu prietenii si familia – mai ales in cazul in care cei dragi locuiesc departe, iar un sfert dintre ei au spus ca site-urile sociale i-au facut sa vrea sa aiba mai mult contact direct.
„Aceste descoperiri sunt semnificative pentru ca stim ca legaturile sociale puternice cresc respectul de sine si sanatatea mintala a oamenilor oferind in acelasi timp suport si un sentiment de apartenenta”, a declarat cercetatorul Dr. Mathews APS conform iTWire.
Iata cateva cifre ale studiului conform The Epoch Times:
71% dintre utilizatori verifica zilnic profilul, in timp ce 51% fac acest lucru „de mai multe ori” pe zi.
Dintre cei care evita retele de socializare online, au folosit drept cele mai frecvente motive pierderea interesului avand „lucruri mai bune de facut” si preferinta de a vorbi oamenilor privindu-i in ochi.
Una din cinci persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 31-50 admit ca au avut o „relatie intima” cu cineva intalnit online.
Oameni de toate varstele folosesc retelele de social media: 81% din cei intre 31 si 50 de ani si 64% din cei peste 50 de ani.
Utilizatorii Facebook cu varsta sub 30 de ani au in medie 263 prieteni, in timp ce cei care au intre 31 – 50 de ani au 206 iar cei cu varsta peste 50 au o medie de 92 de prieteni.
Oicum, rezultatele studiului nu au fost toate pozitive. Unul din trei din cei intervievati, tineri sub 30 de ani, au fost cei mai afectati, declarand ca au fost hartuiti, au primit contacte nedorite sau au fost victimele postarii de informatii nedorite despre ei online.
Ati avut o experienta neplacuta socializand pe Facebook? Aveti posibilitatea sa folositi fereastra de comentarii de mai jos.