Codul culorilor

De ce este dolarul verde? Sau de ce este rosul culoarea internationala pentru STOP? Sau de ce fluturarea steagului alb inseamna capitulare?

Unele culori devin succese uriase intr-o perioada scurta de timp pentru ca mai apoi sa paleasca in obscuritate in timp ce altele castiga teren incetisor devenind repere internationale. Va voi dezvalui cele mai importante legende (impartite in cateva episoade): rosul STOP-ului, verdele dolarului, negrul mortii, albastrul pentru baieti si rozul pentru fetite …

De ce este rosul culoarea internationala pentru STOP?

Semnul Stop este originar din Detroit, Michigan din anul 1915. Initial a aparut sub forma literelor negre pe fond alb si era oarecum mai mic decat cel de astazi. In 1924 semnul s-a schimbat devenind scris negru pe fond galben. In 1954 FHA (Federal Highway Administration)/Federatia Administratiei Autostrazilor din SUA a publicat The Manual on Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) sau mai pe romaneste Manualul Dispozitivelor de Control al Traficului specificand faptul ca semnul STOP a fost standardizat la rosu cu alb.

Codul culorilor pentru STOP merge un pic mai in urma. Rosul a devenit o culoare asociata semnului stop cand au aparut primele dispozitive de semnalizare ale primei cai ferate intre ani 1830-1840. Initial rosul insemna “stop”, verde insemna “atentie” iar alb “liber”. Au realizat mai tarziu ca “liber” cu lumina alba era usor de confundat cu alte lumini.

Comentati?