Povesti de Halloween

Trick or treat
Smell my feet
Give me something good to eat
If you don’t, I don’t care
I’ll pull down your underwear!!!

Halloween-ul, sarbatoare de origine celtica, ce a fost „adoptata” de mai toate popoarele lumii occidentale, s-a raspandit in SUA, unde parca ar fi caminul ei dintotdeauna, abia in secolul 19 (cam prin anii 1840) cu sprijinul sustinut al imigrantilor irlandezi. Se sarbatoreste pe 31 Octombrie, insa la origini era sarbatoarea celtica Samhain de pe 1 Noiembrie cand acestia sarbatoreau Anul Nou. Pana pe 30 Octombrie trebuiau sa-si stranga toate recoltele pregatindu-se pentru inceputul unei ierni grele. Apoi a venit randul druizilor sa foloseasca sarbatoarea ca pretext pentru a se „deghiza” in animale, folosind pieile si capetele acestora. Aceasta a fost cu adevarat intaia celebrare a Halloween-ului ce avea sa se raspandeasca peste intreg Imperiul Roman si apoi asupra Crestinatatii. S-a numit Hallow E’em sau Noaptea Tuturor Sfintilor.

Exista nenumarate povesti inspirate de aceasta sarbatoare; una dintre ele spune ca spiritul trupurilor celor ce au murit pe tot parcursul anului precedent se intorc in cautarea unor noi trupuri pentru anul urmator. Celtii credeau ca toate legile timpului si spatiului erau suspendate in acest timp, permitandu-le spiritelor sa se amestece printre cei vii. Desigur ca cei vii nu sunt de acord sa isi imparta corpul cu nimeni, si cum ei nu vor sa fie posedati, in noaptea de 31 Octombrie sting toate focurile din casa pentru a face frig si a se face nedoriti. In plus se imbracau in haine ponosite si „defilau” prin vecinatate facand cat mai mult zgomot pentru a speria spiritele. Daca totusi se intampla ca vreunul dintre ei sa fie posedat, celtii – spun povestile – il ardeau incercand astfel sa dea o lectie spiritelor. Romanii au adoptat practicile celtilor ca fiind ale lor, dar in secolul I Samhain a fost asimilata cu alte celebrari ale traditiilor romane ce aveau loc in Octombrie cum ar fi ziua onorarii Pomonei, zeita romana a fructelor si copacilor. Simbolul Pomonei era marul, astfel poate explicandu-se originea traditiei moderne a merelor frumos lustruite si oferite de Halloween in unele tari.

Obiceiul lui „treat or trick” se crede ca nu isi are originile la celtii irlandezi ci intr-un obicei european al secolului 19 numit souling care s-ar traduce ca insufletire. Pe 2 Noiembrie, Ziua tuturor Sufletelor, primii crestini ar fi pornit pe jos, din sat in sat, cersind „soul cakes” facute din bucati patrate de paine cu stafide. Cu cat mai multe prajituri primeau cersetorii, cu atat mai multe rugaciuni pentru rudele moarte le promiteau cersetorii. La vremea respectiva se credea ca mortii raman abandonate o vreme dupa moarte, si ca rugaciunile, fie chiar si ale strainilor, pot grabi trecerea unui suflet catre cer.

Obiceiul dovlecilor scobiti (Jack-o-Lantern) si transformati in felinare vine probabil din folclorul irlandez: un barbat pe nume Jack, cunoscut ca betiv si sarlatan, l-ar fi pacalit pe Satana sa se urce intr-un copac. Jack a sculptat apoi o cruce pe trunchiul copacului, prinzandu-l astfel in capcana pe diavol. A facut apoi un pact cu el ca daca nu-l va mai ispiti niciodata, el promite sa-l lase sa coboare din pom. Conform povestii cand Jack a murit, nu a fost primit in Rai pentru ca avusese un pact cu diavolul, dar nu a fost primit nici in Iad pentru ca-l pacalise pe marele jupan. In schimb acesta i-a dat totusi un singur taciune sa-si lumineze drumul prin intunericul rece. Taciunele a fost pus intr-un nap pentru a pastra lumina mai mult timp. Asadar, initial napii erau folositi pe post de felinare, insa ajunsi in America, irlandezii au descoperit abundenta de dovleci si i-au scobit si folosit pe acestia drept felinar.

Lilieci, Dracula, Fantome, Vrajitoare, Varcolaci, Jefuitori de morminte, Case bantuite, Filme cu zombi, Paranormal, Petreceri, Dovleci, Schelete, Sperietori, Vampiri, Pisici negre, totul e permis in aceasta noapte. Distrati-va, nu mancati prea multe dulciuri si mare grija sa nu deveniti gazda vreunui suflet ce nu-si gaseste odihna! Si nu uitati versurile:

Trick or treat
Smell my feet
Give me something good to eat
If you don’t, I don’t care
I’ll pull down your underwear!!!

pumpkin13

sexyPumpkin

halloween

ItsHalloween

pumpkin_171

deathstar1

eve and wall-e

homer pumpkin

joker pumpkin

mario-pumpkin

pumpkin-main_Full

pumpkin-festival-300

pumpkin-carving

(foto:flickr.com)

Comentati?