Britanic impiedicat sa se intoarca acasa

Am auzit motive diverse si nenumarate pentru care unii oameni nu au fost lasati sa intre intr-una din tarile in care doreau sa ajunga, dar sa nu fii lasat sa te intorci in tara ta, din care ai plecat doar pentru un week-end … asta n-am mai auzit. Pana astazi! Un britanic a fost impiedicat sa se intoarca acasa pentru ca fata nu ii corespundea cu pasaportul!

Identificarea pe care o face guvernul pe baza fotografiei nu arata intotdeauna progresia naturala pe care o aduce varsta pe chipul unei persoane.

Este foarte adevarat ca fotografiile de pe actele noastre de identitate – permis auto, ID sau pasaport – arata adesea o persoana inghetata in timp. Asa cum este si cazul tanarului de 37 de ani, rezident britanic, Derrick Agyeman, caruia i s-a refuzat accesul inapoi acasa pentru ca fata nu i s-a potrivit cu fotografia pasaportului.

Problema a aparut din cauza ca Agyeman nu si-a innoit pasaportul de 9 ani. Desigur, dupa noua ani unele modificari sunt asteptate a aparea pe chipul unei persoane din cauze diverse cum ar fi varsta, tunsoarea, culoarea parului in unele cazuri … insa acestea nu sunt in mod normal probleme la granita. Si n-au fost (oare de ce?!) nici pentru Agyeman la plecare (ca doar i-au verificat pasaportul si atunci, nu?!). S-a urcat linistit in avion urmand sa petreaca un week-end cu prietenii in Amsterdam. La intoarcere cei noua ani diferenta intre fotografie si original si cele aproape 32 de kilograme in plus l-au impiedicat sa se mai poata intoarce acasa.

Specialistii spun ca in decursul celor noua ani, pe masura ce Agyeman a castigat kilograme in greutate (si nu si-a actualizat pasaportul pentru a arata diferentele) au aparut modificari in grosimea urechilor si a buzelor, acesta fiind un mod politicos de a aduce in discutie evidentele.

Agyeman a fost obligat sa petreaca 3 luni asteptand in Amsterdam pentru ca pasaportul sa-i fie aprobat, timp in care a deschis si un proces functionarilor vamali de la British Foreign Office. Initial a pierdut, dar ia in considerare toate caile de atac …

British Foreign Office refuza sa comenteze pentru ca Agyeman a introdus deja apelul.

Comentati?