50 de voluntari, un Bran curat

Astazi „Let’s Do it Romania” isi desfasoara actiunea despre care se tot vorbeste de ceva vreme. Ni se tot spune ca si altii au facut la fel, dar nu ni se spune daca dupa ce 50.000 de oameni au iesit si au strans gunoaiele aruncate de altii, tarile lor s-au intors la loc la aceeasi mizerie.

In fata blocului unde locuiesc este un spatiu de circa 150 mp pe care l-am curatat impreuna cu doua domnisorici (vecine) si mama lor de vreo patru ori in ultimul an si jumatate. Este locul in care se joaca si isi fac nevoile sa zicem vreo 20 de catei. Ele trei au un catel si eu al doilea, restul de stapani … n-au vazut, n-au auzit!

Dar nu e vorba de mizeria pe care o fac animalele, pentru ca aceea e biodegradabila si nu ne-ar pune prea multe probleme. Nu, mizeria o fac „concetatenii” nostri care confunda acel loc cu o groapa de gunoi. Ba chiar cu o buda publica, unde toti nesimtitii vin sa se usureze, ba chiar si oamenii ADP-ului Sector 6 care ar trebui sa sanitizeze locul acela! Asadar, daca pentru 150 de mp a fost nevoie de patru curatenii sanatoase intr-un an si jumatate, ce credeti ca se va intampla dupa 25 Septembrie cu toate locurile unde se va face astazi luna?!

Nu sunt Gica-contra si chiar apreciez si intentia si mobilizarea de trupe, insa neamul prost ramane, nu pleaca din tara, ori pleaca si se intoarce cu aceeasi nesimtire, lene infinita si lipsa de educatie. Educatie trebuia sa se faca intai, nu curatenie!

La sfarsitul toamnei trecute am publicat un articol despre 50 de tineri inimosi care au facut curatenie (nesponsorizati de nimeni, doar ajutati de Rosal si administratia Castelului Bran) in zona Bran-Moeciu. Nu s-a implinit un an … Vreti sa stiti cum este la Bran acum? Veti afla la stiri deseara cate tone de gunoi s-au strans. Acesta este articolul de anul trecut:

Castle 004-a400 de ani sunt necesari pentru biodegradarea unei pungi de plastic. Nu trebuie să fii ecologist ca o asemenea cifră să te sensibilizeze şi pe tine.

400 de ani, pare o cifră care ar trebui să trezească un sentiment de reţinere oricărui turist când se pregăteşte să arunce PET-ul gol în pârâul de lângă grătar. Insă, chiar pentru o persoană fără abc-ul mediului, simpla imagine a unor tineri intraţi în nămol şi scoţând cu mâinile lor gunoaiele din apa rece ar fi, cred, suficientă să sensibilizeze.

Pentru cei care au norocul să privească zilnic peisajele splendide din zona Bran, pentru localnici, suprafaţa apelor pare să se modifice de la an la an. Albiile pârâurilor ce traversează localitatea sunt înţesate de gunoaie, parte din cauza obiceiului din zona rurală de a arunca gunoaiele în apă, la care se adaugă indiferenţa faţă de mediu a unora dintre cei care vizitează zona turistică Bran-Moeciu.

Pârâul Turcu nu face excepţie. Elevii Liceului Sextil Puşcariu din Bran aflat chiar pe malul acestui pârâu, şi nu numai ei, văd zilnic cum acesta se transformă lent într-o rampă mobilă de gunoaie. Singurul impediment in calea dorinţei lor de a organiza echipe de voluntari îl reprezenta faptul că acţiunile de ecologizare a albiilor apelor curgătoare necesită sprijin din partea organizaţiilor non guvernamentale, care să pună la dispoziţie logistica necesară. Este nevoie de echipament specific şi operatori care să colecteze deşeurile.

Branul este o comunitate restransă şi o acţiune de o asemenea amploare pare să fie dificil de organizat doar de către parteneri locali. Ca atare, lucrurile trenau în aşteptarea unui ajutor din exterior. Însă, uneori, ceea ce iţi trebuie este un motor principal care să-i angreneze pe toţi cei interesaţi să se implice într-o acţiune civică, cu resurse exclusive din interiorul comunităţii. Şi acesta, în fine, a apărut – Castelul Bran.

DSC01506

Iniţiativa Administraţiei Castelul Bran de a demara o acţiune de ecologizare a fost un success imediat, care a mobilizat şi alţi doi parteneri locali implicaţi in comunitate: Complexul Turistic Wolf şi Rosal Grup.

Astfel, logistica necesară de care aminteam a fost pusă la dispozitie de către cei trei parteneri şi voluntarii nu au întârziat să apară.

Castle 004-a

50 de voluntari – elevi, profesori , angajaţi ai Castelului Bran şi Complexului Wolf – au primit mănuşi, cizme de cauciuc şi în mai puţin de 6 ore au strâns 100 de saci de gunoi. Sunt admirabile eforturile voluntarilor, intraţi cu cizmele în apa rece ca gheaţa în timp ce scoteau din albiile pârâului deşeuri, chiar dacă erau convinşi că peste 1 an mizeria va fi la loc.

DSC01553

Asemenea proiecte nu necesită alocarea de sume spectaculoase şi, fără îndoială, trebuie continuate. După topirea zăpezilor, cursurile râurilor vor fi din nou invadate de gunoaie aduse de torente din amonte, ceea ce îi determină pe cei de la Castelul Bran să facă deja planuri pentru următoarele acţiuni de ecologizare în primăvara anului 2010.

400 de ani necesari biodegradării plasticului pare o cifră greu de imaginat. Din anul 1377, înconjurat de pârâuri curate de munte, Castelul Bran este singurul care are percepţia, cu deplină acurateţe, a unei asemenea cifre şi singurul in măsură să dea incărcătura gravă a realităţii de azi. Zidurile acestei fortăreţe ar avea multe de povestit despre un astfel de interval cronologic. Poate de aceea, acest unic monument nu se doreşte izolat în trecutul său ci este o prezenţă vie cu un aport semnificativ în prezentul şi viitorul comunităţii.

Eco foto.

2 comentarii pe “50 de voluntari, un Bran curat

  1. Splendida initiativa. Dar educatia nu se face doar cu vorba buna! Niste amenzi consistente, insotite de o ironie usturatoare aupra „domnilor” si „doamnelor” care isi lasa semnatura murdara in urma lor, aceiasi care-si arunca si gunoiul pe geam sau golesc scrumiera la stop, ar fi necesare, pentru a pastra curatenia si a nu mai fi o tara din lumea a treia.
    Subiectul asta ma intristeaza de cate ori e dezbatut, pentru ca noi tot vorbim si unii tot continua sa-si bata joc, in tara democratiei nimanui!

Comentati?