Do you speak Romanian?

Am inceput sa invat engleza cand abia invatam sa fac bastonase. Am fost unul din putinii copii din acea perioada care am avut engleza ca materie de studiu din clasa I. Am iubit-o si mi-a placut. O iubesc si-mi place. Relatia mea cu engleza este una stranie, ca a unor iubiti la distanta … comunicam cand si cand, adica vorbesc atunci cand am ocazia sa calatoresc, sau vorbeam curent in vremurile mele corporatiste, ascult filme ce le-am vazut fara sa privesc ecranul (ca sa nu fiu tentata sa ma uit la traducere), urmaresc posturile americane ori britanice. Totul i se datoreaza unei profesoare minunate: Irina-Bora Iordachescu. Am mai cochetat cu franceza in scoala, cu un curs de italiana in urma cu cativa ani, dar niciuna nu m-a sedus asa cum a facut-o engleza.

In urma cu ceva timp citeam despre un exercitiu de imaginatie: daca pur si simplu intr-o zi limba in care ati invatat sa spuneti mama, tata, papa, ar disparea, in ce limba (alta decat romana) ati alege sa va exprimati? Chiar sunt curioasa daca va va incita subiectul.

Probabil ca cei mai multi astazi vor spune engleza, si inteleg de ce, dar in urma cu jumatate de secol, la aceeasi intrebare cei mai multi dintre cei ce care stiau carte ar fi optat probabil pentru rusa. Si daca ne intoarcem si mai mult in timp, sa zicem 150 de ani? Sa fie franceza?! Poate in sud … Si poate germana in Transilvania. Iar mai devreme … credeti ca am fi vorbit turceste?!

Sa fie doar din cauza vremurilor, a supunerii noastre, sa fie din cauza ca limba noastra ar fi una mica pentru ca si noi suntem un popor mic? E instinctul de supravietuire? Sau ce e?

Daca ar fi doar asta atunci limba asta a noastra este o eroina, pentru ca primitoare ca si poporul nostru, a ramas totusi o limba vie. E vorbita cu drag sau cu dispret, dar e vorbita inca. Si mai mult, exista oameni – putini deocamdata – care descoperind un scriitor, un film, sau altceva interesant despre Romania au vrut sa invete limba romana.

Am vazut un reportaj frumos ca o poezie de Eminescu (facut de ProTv) despre straini care fie ca s-au indragostit de romance (ori romani), fie au studiat in scoala ceva din operele unor scriitori romani, fie pur si simplu din curiozitate, au inceput sa studieze limba romana. Aveti prieteni straini, locuiti dincolo de granitele Romaniei, ati invatat cel putin o limba straina … ei bine, ce spuneti daca folosind un pic de farmec, rabdare, multa dragoste si acuratete i-ati invata si pe ei (macar pe unul) limba romana? Deocamdata noi suntem singurii vorbitori de limba romana. Dar Nichita Stanescu nu suna la fel de seducator in engleza …

3 comentarii pe “Do you speak Romanian?

  1. de accord Lucia cu ce spui tu aici…engleza e frumoasa. dar cica in 10 ani dupa pronosticurile multora, si nu oricine…limba asta va fi „mancata” de chineza…daca afli mai multe te rog posteaza 🙂
    cu stima!

  2. Sunt convinsa ca asa se va intampla; lasand la o parte ca sunt natiunea cea mai numeroasa, chinezii sunt si in continua expansiune. Si daca aflu mai multe, trust me, voi posta cu placere!

Comentati?