Fructe pe copac, nu in copac!

Nu, acest lucru nu este o gluma intarziata de 1 aprilie. Stiu ca arata ca si cand toate bilutele alea ar fi fost prinse acolo de un gradinar entuziast pentru a-si impresiona vecinii, insa fructele copacului Jabuticaba cresc intr-adevar pe trunchiul copacului.

Este Jabuticaba, copacul cu fructe pe trunchi. Cunoscut si sub numele de copacul brazilian de struguri, aceasta planta este nativa din America de Sud, în special din Paraguay, Argentina şi (evident de la numele sau) cea mai mare parte din Brazilia. Fructele, niste bile suculente de culoare purpurie poate fi smuls si consumate direct din copac.

Este, de asemenea, un ingredient popular în jeleuri si sunt de asemenea stoarse pentru o bautura racoritoare vara. Mai mult, poate fi fermentat si – evident – transformat in vin si un lichior tare. După trei zile fermentarea incepe oricum, asa ca, uneori, nu exista alta alegere. Sincer.

Dacă vreti un copac asemenator in gradina voastra, atunci va trebui sa fiti rabdator. Copac are nevoie de perioada destul de importanta sa creasca, dar odata ce ajunge la maturitate asteptarea a meritat. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi foarte adaptabil si, desi prefera umiditatea si solurile usor acide va creste chiar si intr-un sol de tip alcalin.

Florile apar si ele pe copac de cel putin doua ori pe an. Arata ca niste creaturi extraterestre ciudate ce au fost puse pe trunchi si ramuri. In loc sa creasca muguri noi, florile acestei plante cresc direct din scoarta.

S-ar putea sa va intrebati de ce se intampla astfel. Raspunsul simplu este ca acest copac a evoluat astfel incat animalele care nu pot urca foarte sus sa poata ajunge totusi fructele, se le manance si apoi sa elimine semintele departe de copacul-mama, ajutand la propagarea speciei.

In cazul in care copacul este bine irigat, atunci acesta va inflori si va face fructe pe tot parcursul anului. Fructul in sine este de aproximativ 4 cm in diametru si are pana la patru seminte mari. In afara de a fi folosit ca aliment poate fi uscat si folosit pentru a trata astmul bronsic si diareea.

Daca amigdalele va sunt inflamate puteti folosi fructele si veti atenua inflamatia. Se spera deasemenea, ca acest copac va fi util in lupta impotriva cancerului, dupa ce cativa compusi anti-cancer au fost descoperiti in fructe. Ca o concluzie un copac util desi are un aspect usor ciudat. (fotografii: Flickr-user Maurogaunandi)

Comentati?