Bai cu petale de flori si culori salbatice

De la scenele generoase ale Bollywoodului la spectrul bogat al bucatariei lor, nici o alta tara din lume nu celebreaza culoarea asa cum o face India. Asa ca nu este nicio surpriza ca primavara este intampinata cu un festival ce sarbatoreste doar atat: culoarea!

Bai cu petale de flori si culori salbatice, acesta este festivalul indian de Lathmar Holi. Lathmar Holi a fost ieri sarbatorita in toata India; milioane de oameni – femei si barbati – s-au „spalat” in pulberi de culori stralucitoare si petale de flori.

Legenda din spatele festivalului pretinde ca este strans legata de Lordul Krishna si principala sa consoarta si prietena din copilarie, Radha. Barbatii in costume traditionale isi iau rolul de prieteni ai lui Krishna, in timp ce femeile joaca rolul prietenelor Radhaei. Barbatii arunca pulberile colorate si florile in femei, care riposteaza prefacandu-se ca-i bat cu bete de bambus. Se spune ca zeitatea hindusa Krishna, ce avea un ten inchis la culoare, a fost gelos pe frumoasa Radha. El si-a cicalit mama vitrega, Yasodha, in legatura cu asta, incat satula, ea i-a spus ca el poate sa-i schimbe culoarea pielii frumoasei Radha prin stropirea ei cu culori.

Krishna si prietenii sai ciobani au vizitat-o pe Radha si prietenele ei vacarite necajindu-le prin aruncarea de culori. Ea si fetele raspund urmarindu-i cu bete sau lathis. Betele de bambus se spune ca sunt expresia dragostei ce i-o purta Radha – ea si vacaritele ei fiind suparate ca Krishna si prietenii lui nu traiesc cu ele tot timpul.


Culori de primavara: Barbati improscati in pulberi colorate celebreaza Lathmar Holi, cunoscuta drept festivaul culorilor, in satul Nandgaon langa orasul Indian Mathura.


Dragoste: O femeie cu un bat de bambus sau lathi, se preface a bate un barbat, ce se apara singur cu un scut. Legenda spune ca Radha o bate pe Krishna de ciuda ca el nu a trait cu ea.

Comentati?