Duel pentru inteligenta intre Facebook si Twitter

Psihologii spun asa: Facebook-ul te face mai destept, pe cand Twitter-ul te prosteste. Chiar asa?! Haideti sa vedem care sunt argumentele lor:

logo_facebook twitter

Dr. Tracy Alloway de la Universitatea din Stirling Scotia, spune intr-un studiu, ca utilizatorii Facebook au demonstrat ca lucrul cu memoria le-a crescut, in timp ce utilizatorii de Twitter au aratat un nivel in scadere al memoriei. Ea a ajuns la concluzia ca cei ce folosesc Facebook au activitati mentale mai intense, in timp ce comunicarea pe Twitter solicita mult mai putin creierul pentru ca mesajele sunt prea scurte pentru o activitate cerebrala substantiala.

facebook

Dr.Alloway a dezvoltat un program de lucru cu memoria in formare pentru copii in vârsta de 11 – 14, la o scoala din Durham, si a aflat ca Facebook a facut minuni pentru memoria de lucru, imbunatatind IQ-ul, in timp ce YouTube si Twitter, cu flux constant de informatii scurte nu au fost benefice pentru lucrul cu memoria. De asemenea, a juca jocuri video, in special cele care implica planificare si strategie, poate fi benefic.

twitter_bird

Desigur, nu este totul atât de simplu, dar daca ascultam ce are de spus Dr.Tracy Alloway, Twitter si Facebook sunt extrem de diferite cand vine vorba de imbunatatirea memoriei „de lucru”, care se refera la „structurile si procesele utilizate pentru stocarea si manipularea informatiilor in memoria pe termen scurt.”

Ca in orice astfel de studiu, trebuie sa iei rezultatele cu o doza de scepticism. Fara a intra in beneficiile antrenarii memoriei de lucru pentru imbunatatirea IQ-ului, este evident faptul ca Facebook si Twitter sunt greu de comparat. Facebook este extrem de versatil: poti juca jocuri acolo, chat-ui cu prietenii, a vizualiza fotografii si clipuri video, puteti lua chiar face teste de IQ.

Twitter este un mult mai simplu, un serviciu mult mai simplificat. Acest fapt de unul singur este in detrimentul memoriei noastre de lucru? Dr. Alloway sustine: „Pe Twitter primesti un flux nesfârsit de informatii, dar care este, extrem de succint. Nu trebuie sa prelucrezi informatia. Durata atentiei este redusa si nu ne folosim creierul si nu ne inbunatatim conexiunile nervoase. „Acest lucru poate fi adevarat, si in timp ce te uiti la Twitter ca un zombie pentru cea mai buna parte a zilei este, probabil, rau pentru tine, dar daca amestecati cu alte activitati on-line – cum ar fi Facebook – ma indoiesc ca veti vedea efecte negative”.

Comentati?