Distractie la moda la Beijing

ikea chinaDistractie la moda la Beijing

Bine ati venit la IKEA unde atmosfera este mai degraba cea a unui parc tematic decat una de cumparaturi.

Cand gigantul suedez si-a deschis primul magazin in 1999 in China a sperat ca localnicii vor imbratisa brand-ul european minimalist. Zece ani mai tarziu, locuitorii Beijingului asta au si facut. Poate prea stricto-senso, prea profund. In fiecare week-end mii de ochisori oblici se scurg in uriasul showroom pentru a folosi modelele expuse. Unii se suie in pat, se baga sub paturi sau pilote si trag un pui de somn; altii aduc aparatele de fotografiat si-si fac poze cu diversele tipuri de aranjamente (la ce le-or folosi?! se lauda ca e la ei acasa?!). O a treia categorie isi aduna familia si petrec dupa-amiaza in magazin pentru un motiv atat de penibil: sa se bucure de aerul conditionat.

ikea

Fara niciun plan pentru Sambata, Zhang Xin ii spune sotiei sale, fiului si mamei sa se imbrace cu ceva dragut si sa se urce in sedanul familiei. I-ar putea duce in Orasul Interzis sau la Marele Zid, dar el s-a hotarat deja la o alta destinatie: IKEA. Luand scara rulanta trec pe langa un barbat ce zace pe unul din paturile expuse, cu o carte deschisa ce se odihneste la randul ei pe burta lui; clanul hoinareste alaturi de multimea de vizitatori urmand cararea showroom-ului, dand din coate si frecandu-si picioarele cu sacosele galbene.

ikea-china_48853918

Zhang spune ca familia sa avea nevoie de evadare din smogul orasului si de o masa buna. „Am venit aici doar pentru distractie” spune office-managerul de 34 de ani. „Cred ca am fi putut merge si in alta parte, dar nu ar fi fost o experienta completa ca aceasta”.

ikea 2

Chinezii iubesc IKEA, dar nu pentru cumparaturi. Clientii magazinului din Beijing sar in paturile expuse si trag un pui de somn, isi fac poze cu interioarele decorate si savureaza aerul conditionat si sucurile gratuite. Singurul lucru pe care nu-l fac??!! Nu cumpara!

ikea tired

Achizitionarea a ceva de la Yi Jia, asa cum este numit magazinul, pare a fi ceva intamplator, parca s-ar fi gandit doar sa doarma si sa manance la IKEA si cumpara totusi cate ceva. „Este singurul magazin mare din Beijing unde un paznic nu te va opri sa faci o fotografie” spune Jing Bo, 30 de ani, ce cauta un decor potrivit ca sa faca o fotografie cu prietena lui”.

ikea-07-2008

Imaginandu-mi doar (??!??) posibilitatile de petrecere a timpului liber aici, iata un motiv pentru care Bai Yalin a condus o ora si jumatate de la apartamentul ei pentru a-si petrece o zi in magazin impreuna cu fiul sau de 7 ani si doua nepoate. Mai sunt alte cateva spatii, spune ea, unde ii poate distra pe copii gratuit intr-o dupa-amiaza de sfarsit de vara. Insa ea prefera mai mult aici. Bai a programat o iesire de 5 ore. Primul pas, hot-dog-ul si inghetata la cornet la amiaza. Apoi se bucura de un lung repaos in pat. Bai si-a scos sandalele si s-a cuibarit intr-un pat tip cuseta marca Tromso.

ikea-china

Tanara de 36 de ani s-a facut confortabila si chiar a raspuns la intrebarile clientilor legate de calitatea saltelei. „Este moale si e o buna achizitie la acest pret” i-a spus ea unei tinere femei, aratandu-i eticheta cu pretul. Dupa acest serviciu facut magazinului, Bai si familia sa au facut o poza de grup. La 5 pm a venit vremea unei noi mese, asa ca s-au indreptat spre cantina pentru ciuperci cu orez. Bai si sotul sau, functionar, au cumparat farfurii si cani de la IKEA, dar ceea ce le-ar placea sa poata face intr-o zi este sa isi arunce mobila veche chinezeasca si sa-si mobileze casa cu articolele usor de asamblat de la IKEA.

ikea_photoshoot

Comentati?