De ani de zile Muzeul Ermitaj din Rusia are angajata o armata secreta ce ii protejeaza cele peste 3 milioane de lucrari de arta, parte din ele datand inca de pe vremea lui Petru cel Mare. Recent, identitatea acestei armate a iesit la lumina: pisicile! Desi nu li se permite sa umble libere prin galerii, circa 60 de feline isi castiga existenta in subsolurile uriasului fost palat tarist.
Maria Khaltunen, Muzeul de Stat Ermitaj: “Ele(pisicile) muncesc aici; executa, asa-numitele, activitati de preventie astfel incat sobolanii si soarecii sa stea departe, sau in cel mai rau caz sa fie tinuti in numar foarte redus. Toti vizitatorii muzeului le pot vedea in timpul verii. In general se plimba in curte si pe debarcader, si chiar uneori vin in curtea principala. Insa ele sunt doar cele carora le place sa interactioneze cu oamenii (pisicile). Celelalte care prefera sa traiasca in comunitatea lor stau in subsol.”
Comorile nepretuite ale muzeului se afla sub ochii vigilenti ai acestor mate. Acesti micuti angajati cu patru labute sunt intotdeauna de garda impotriva sobolanilor si soarecilor ce pot distruge colectia Ermitajului. Ele muncesc in labirintul subsolului, vanand zi si noapte.
Pisicile apara muzeul de peste 200 de ani, inca de pe vremea perioadei tariste. Prima data au aparut in timpul domniei fiicei lui Petru cel Mare, Imparateasa Elisabeta. Satula de sutele de rozatoare ce alergau prin palat, Elisabeta a semnat un decret prin care ordona ca cele mai bune pisici vanatoare de soareci sa fie trimise la curtea Majestatii Sale.
Pisicile au supravietuit razboaielor napoleoniene si chiar Revolutiei rusesti. Singura perioada in timpul careia pisicile au lipsit din muzeu a fost in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Nazistii au asediat orasul pentru 900 de zile si sute de mii de locuitori si-au pierdut viata, la fel ca si pisicile. Conform angajatilor muzeului, cand razboiul s-aincheiat in sfarsit, doua vagoane de tren pline de pisici au sosit in Leningrad.
In ultimii cativa ani numarul pisicilor a crescut dramatic, in principal datorita faptului ca multe animale abandonate au fost aduse si lasate in curtea muzeului.Muzeul a lansat o campanie pentru a le gasi noi camine gardienilor cu blanita ce sunt peste numarul de posturi existente. Insa insista sa mentioneze ca ii vor plasa pe gardienii lor doar persoanelor de incredere.
Evgeny Abrikosov, St.Petersburg Rezident: “Prietenii mi-au spus ca sunt pisici aici (in Ermitaj). Doar ganditi-va la asta – o pisica de la Ermitaj traieste in casa voastra. Este incredibil si minunat!”
Pisicile sunt parte a bogatei istorii a muzeului, dar din pacate nu sunt mentionate in niciunul din ghidurile turistice. Turistii nu pot avea/plati un tur special al labirinturilor pisicilor. Dar data viitoare cand mergeti sa vizitati muzeul, fiti pe faza si sigur ii veti vedea pe gardienii cu noua vieti, in special cand da soarele!