Puntea Cerului sau in loc de “Happy 4th of July!”

 In loc de clasicul Happy 4th of July, va invit sa privim America dintr-o perspectiva lipsita de banal. Macar de data asta!
Nu te uita in jos! Terifianta priveliste poate fi vazuta prin balconul sub forma unei cutii de sticla proiectat in afara zgarie-norului la etajul … 103.

Daca va e teama de inaltimi (cum imi este mie!), poate ca ar fi vremea sa va uitati in alta parte. Nu suficient de multumiti a avea cea mai inalta cladire din America, proprietarii Sears Tower din Chicago au instalat 4 platforme cutii de sticla ies in afara cladirii la etajul 103. Balcoanele sunt la 1.353 de picioare in aer sau 412,4m si pur si simplu ies in afara cladirii; au 4 picioare in profunzime (1,21m).

 Designerii spun ca platformele – poreclite colectiv Pervazuri – au fost intentionat gandite sa ii faca pe vizitatori sa se simta ca si cum ar pluti deasupra orasului. Recompensa este vederea neobstructionata de nimic a orasului Chicago de pe partea de vest a cladirii si o perspectiva ce-ti taie respiratia a bulevardului si a raului – pentru cei curajosi care pot privi direct in jos prin podeaua de sticla. „E ca si cand ai merge pe gheata” spune o vizitatoare din California. ” La primul pas pe care-l faci te intrebi: oare ma duc in jos?”

„La inceput mi-a fost un pic teama, dar apoi m-am obisnuit” spune Adam Kane in varsta de 10 ani venit din Alton, Illinois in timp ce norii se aduna sub podeaua de sticla. „Uita-te la toate lucrurile astea mici care de obicei sunt uriase!”

John Huston, unul dintre proprietarii Sears Tower, admite chiar ca a fost „ultrasensibil” prima data cand s-a aventurat pe balcon. Oricum, dupa 30-40 de „calatorii”, pare sa se fi obisnuit. „Intotdeauna cand spui Sears Tower este vorba despre superlative – cel mai inalt, cel mai mare, cel mai reprezentativ,” spune el.

„The Ledge este cea mai incredibila priveliste, cea mai abrupta, si cea mai uluitoare din lume”. Balcoanele au 10 picioare inaltime, 10 latime, pot tine o greutate de 5 tone si sunt construite din sticla groasa de 1.5 inchi.

Inspiratia vine de la sute de frunti imprimate de vizitatori saptamanal pe geamurile Puntilor Cerulu. Iar de-acum personalul de intretinere mai are o suprafata de sticla in plus de curatat: podeaua.

Architectul Ross Wimer spune: „Am facut studii ce au aratat ca incinta de 1.2 metri profunzime, pe care nu incape decat un rand de oameni, te face sa te simti ca si cand plutesti”.

Sky-deck atrage 25.000 de vizitatori intr-o zi senina. Taxa este de $15 de persoana pentru o calatorie cu liftul to take pana la etajul 103 din 110 cat are cladirea de birouri deschisa din 1973.

Desi unii adulti simt ameteala dupa ce pasesc pe Puntea Cerului, copiii par sa se adapteze cel mai usor. Pentru adulti numai gandul ca podeaua este de sticla i-a facut sa nu indrazneasca sa se uite direct in jos.

Comentati?