Fata cu 11 tije

Cu figura sa svelta, fata proaspata si parul lung si bogat, Katrina Burgess are toate atributele unui model aspirant la cele mai faimoase podiumuri, asa cum si este de fapt. Dar in spatele fatadei de normalitate se afla o poveste despre agonie si forta extraordinara. Katrina are 17 ani, si i s-a spus de catre doctori ca nu va mai merge niciodata dupa ce a supravietuit accidentului auto suferit la 110 km/h, cu gatul si coloana fracturate, si o intreaga lista de alte rani … Si-a rupt spatele, si-a intepat ambii plamani si si-a rupt gatul, bazinul, piciorul stang si cateva coaste. Dar dupa ce a fost stransa la un loc si prinsa cu 11 tije de metal si suficiente alte capse si suruburi sa bage in sperieti orice detector de securitate dintr-un aeroport, Katrina a fost de curand angajata de o agentie de modele, si nu in orice slujba, ci ca si model.

Dupa ce a fost angajata i-a vizitat pe chirurgii ce i-au salvat viata dupa ce masina sa a parasit autostrada M5 si s-a prabusit intr-un canal in timp ce se indrepta spre orasul sau natal Weymouth, Dorset, in Ianuarie.

Chirurgii de la Musgrove Park Hospital din Taunton, Somerset, au spus ca fara nenumaratele operatii care sa-i ajute oasele sa se sudeze, accidentarea coloanei in particular s-ar fi putut deteriora, riscand moartea. Insa chiar si toata procedura de “adunare” a ei intr-o singura bucata a fost riscanta si ea ar fi putut sa moara sau sa ramana paralizata.

“Am fost cu adevarat speriata de operatii, dar nu aveam alta optiune. Fara cleme, tije suruburi si sarmele din mine n-as fi avut viata de nici un fel” spune Katrina. Doctorii i-au introdus o tija de la sold pana la genunchi in piciorul stang la o zi dupa ce a fost adusa in spitalul lor. A fost fixata cu 4 suruburi de titan. Dar cea mai riscanta operatie a venit o saptamana mai tarziu. I-au introdus inca 6 tije orizontale pe toata lungimea coloanei ca sa o sustina. La inca o saptamana dupa, i-au introdus un surub de titan in varful sirei pentru a-i sustine gatul deosebit de fragil.

Katrina spune: “M-am simtit ciudat cand m-am trezit, cu toate fiarele alea in mine, gatul statea straniu si nu ma puteam aseza in anumite pozitii. Dar m-am simtit atat de usurata cand am putut sa-mi simt picioarele. La doar o zi dupa operatie am stat dreapta in picioare si am facut primul pas. A fost un sentiment uluitor sa fiu capabila sa pasesc dupa trei saptamani de stat in pat.”

Intr-un mod absolut extraordinar, cinci luni dupa accident adolescenta a reusit sa se recupereze pana in stadiul in care nu mai avea nevoie de analgezice.

Katrina va mai avea nevoie de controale de rutina pentru ca doctorii sa se asigure ca oasele ei se vindeca, dar este altfel in stare excelenta de sanatate. Visa sa se faca ofiter de politie, dar in urma ranilor capatate ar trebui sa se zbata prea mult pentru a indeplini criteriile de forma fizica, astfel incat s-a reorientat si se gandeste la o cariera in asistenta medicala. Intre timp, este nerabdatoare sa-si inceapa job-ul la agentia de modele “BASE models”, o agentie londoneza ce a abordat-o dupa ce i-a vazut fotografiile in ziarul local in articolele dedicate accidentului si recuperarii ei. Sarah Hawkins, impresara in cadrul agentiei spune: “Katrina are o figura foarte proaspata si va lucra foarte bine pentru angajamentele noastre pentru produse destinate adolescentilor. Si o vom pastra in cataloagele noastre pentru orice job va aparea in zona”.

Comentati?