Fotografia unei familii americane, reclama in Cehia

Mister international: Cum a putut fotografia de Craciun a unei familii din Missouri sa sfarseasca in Cehia, pe post de campanie publicitara? Danielle Smith a declarat ca fotografia familiei sale, a fost facuta cu ocazia Craciunului trecut si apoi trimisa celorlalti membri ai familiei si prietenilor, postata pe blogul ei si in vreo doua retele de socializare. Fotografia o reprezinta pe ea si pe sotul sau Jeff, tinandu-si in brate cei doi copii.

In urma cu vreo doua sapatamani, unul din prietenii familiei Smith, calatorind prin Praga, a fost uimit sa descopere, pe frontispiciul unei cladiri ce gazduia un magazin specializat in mancaruri europene, fotografia cu pricina. A facut la randul sau cateva fotografii si le-a trimis uluitilot soti Smith.

„Este o fotografie in marime naturala in vitrina unei alimentare din Praga — fotografia mea de Craciun!” spune siderat dl.Smith, 36 de ani, ce locuieste intr-o suburbie a St. Louis, O’Fallon.

Mario Bertuccio, care detine magazinul Grazie din Prague, spune ca fotografia a fost luata de pe Internet. Detaliile alegerii sunt putin neclare, dar el spune ca s-a gandit ca a fost o fotografie computer-generated. Cand i s-a spus ca este o fotografie reala – a unei familii reale – a spus ca va face demersurile sa o inlocuiasca.

„Vom fi fericiti sa scriem un e-mail cu scuzele noastre,” spune Bertuccio, care adauga ca ar trimite familiei Smith o sticla de vin bun daca ar locui in tara sa. Familia Smith si fotografa Gina Kelly nu au autorizat pe nimeni sa foloseasca aceasta fotografie. Kelly spune ca a cerut sfatul unei organizatii de fotografi profesionisti s-o ajute sa inteleaga cum se poate ca fotografia ei sa ajunga in Praga.

Blogul familiei Smith a avut 180.000 de vizite de cand a postat povestea fotografiei calatoare, si spune ca pe viitor si-a invatat lectia: cand mai posteaza fotografii pe internet, o va face fie la rezolutie mult mai mica, fie va atasa fotografiei o semnatura electronica ce o va face mult prea greu de reporodus ca sa mai fie interesanta. Deci in final si-a invatat lectia!

Comentati?