Cica de frica Noii Gripe … eu as zice din ignoranta

Afganistanul si-a bagat in carantina porcul. Da, ati citit bine, porcul! Singurul si unicul! Si ala saracul … la Gradina zoologica! Alaturi de alte animale exotice ale gradinii din Kabul. Porcul este o curiozitate in musulmanul Afganistan, unde porcul si preparatele din carnea lui sunt ilegale din cauza ca este considerat pagan, si a fost liber pana Duminica, dar in urma exprimarii ingrijorarii vizitatorilor cum ca ar putea fi expusi noii gripe, purcelul a fost bagat in carantina. “Deocamdata porcul se afla in carantina; i-am construit o camera speciala din cauza gripei porcine,” spune Aziz Gul Saqib, directorul Gradinii Zoologice din Kabul, pentru Reuters. “Am facut asta pentru ca oamenii se tem sa nu ia gripa porcina.”

In toata lumea, peste 1.000 de persoane au fost infectate cu virusul gripei, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care spune deasemenea ca 26 de oameni au murit pana acum. 25 dintre ei sunt din Mexic, epicentrul posibilei viitoare pandemii (daca va fi vreuna). Ceea ce este caraghios in toata situatia asta e ca in Afganistan nu exista nici o singura ferma de porci si nu exista nici un zbor civil intre Kabul si Mexic.

„Intelegem asta, dar cei mai multi dintre oameni nu sunt instruiti. Cand vad porcul in cusca nu pot decat sa se ingrijoreze si sa creada ca s-ar putea imbolnavi,” a spus Saqib.
Porcul este un cadou facut Gradinii Zoologice de …. hai ghiciti! Hai va rog eu frumos, faceti o incercare! … e greu? Ei bine, este cadou din partea Chinei; Aceasta la randul ei a bagat in carantina 70 de mexicani, 26 de canadieni si 4 americani in ultima saptamana, pe care in scurt timp i-a eliberat.

Unii dintre vizitatori deloc ingrijorati de soarta porcului, si-au exprimat opinia, ca incuierea lui intr-o cladire izolata este cea mai buna solutie. „Gripa este contagioasa si daca trece de la om la animal si invers atunci porcul n-are ce sa caute aici” spune un vizitator al gradinii. Insa ce sa le ceri, cand aceasta gradina zoologica a avut incidente mult mai … pline de ignoranta decat acesta si este atat de departe de lumea civilizata (si la propriu si la figurat)?! De exemplu, in timpul razboiului civil din 1992-1994 luptatorii mujahedini au mancat caprioara si iepurii si au impuscat singurul elefant al gradinii. Unul dintre luptatori a sarit in cusca leului, dar a fost – evident – imediat omorat de catre Marjan, cel mai faimos rezident al gradinii. In ziua urmatoare, fratele barbatului omorat a aruncat o grenada lasand leul fara dinti si orbindu-l. Ce sa le ceri mai mult?!

Gradina are astazi doi lei care sa-l inlocuiasca pe Marjan ce a murit pana la urma de batranete in 2002, la fel ca si leopardul. In total, gradina are 42 de specii de pasari si animale si 36 de specii de pesti ce atrag impreuna pana la 10.000 de vizitatori in weekend.

Comentati?