Cea mai frumoasa amintire

Cea mai frumoasa amintire … Astazi am primit de la o buna prietena un email intitulat „Copilarie cu cheia de gat”. Si eu fac parte din aceasta generatie, iar copilaria … e formata din clipe pe care n-am sa le pot uita niciodata si pe care eu le voi asocia intotdeauna cu bucuria de viata, cu linistea unei vieti de poveste (chiar daca nu a fost usor) si multumesc pentru intalnirea cu mine pe care mi-a daruit-o acest email.

Ciresarii, Racheta Alba, Lassie; emisiunea Lumea copiilor duminica dimineata; duminica dupa pranz, la Gala Desenului Animat: Povestiri din padurea verde, Woody, Tom si Jerry; in rest, 10 minute seara: mihaela, lolek si bolek, balanel si miaunel si de la capat; povestea de la „Noapte buna, copii!” citita la 8 fara 10 de Silvia Chicos; cutiile de tabla in care se vindeau prajiturele, ceai s.a. inainte de comunisti, pastrate cu grija de bunici; cercul de filatelie, radioamatorism etc. concertele cu Iris si Voltaj din Sala Victoria (acum Cazino Victoria); apoi cele de Black, Speed si Trash-metal din clubul IREMOAS, la capatul metroului spre Industriilor; lectiile despre circulatie prezentate de tovarasii militieni; elevii de serviciu care stau sa dirijeze circulatia la trecerea de pietoni; sucul de rosii comunist, eventual cu mucegai la fundul sticlei, conservele stricate de fasole cu costita, cozile la mici si bere de la mare, pranzul la autoservire, unde mergeai cu tava si trebuia sa alegi intre chiftelute marinate si macaroane; Radio Ric – primul aparat de radio portabil cu o casca de bagat intr-o singura ureche; ciocolata Pitic (te face voinic), pasta de dinti Cristal (face dintii ca de cal), napolitanele Gigel (ii fac la fel); Mos Gerila in loc de Mos Craciun (adaptare dupa rusi, unde era Dedushka Maroz); talpici peste pantofi, sa nu strici parchetul facut din fondul clasei; botosei la gradinita, cei mari purtau galosi, sosoni… masinile cu numar cu sot ce circulau intr-o duminica, in cealalta masinile cu numar fara sot; Sambata nu era zi libera, mergeam la scoala! Album duminical. Cascadorii risului.

Orele de dirigentie, orele de constitutie, orele de economie politica. Cacao (sau ce-o fi fost…) indiana Maltova mincata direct din borcan, cu lingurita. Glucoza „din fabrica” cu textura de sapun, dar care macar nu-ti spargea dintii. Pufarine. Bicicleta Pegas cu coarne vs. semicursiera Turist. Gumela vs. guma chinezeasca in foita de orez. Mihai Constantinescu, Marius Teicu, Olimpia Panciu, Eva Kiss, Gil Dobrica, Marian Nistor, Marina Scupra. ABBA vs. Boney M. Circuitul casetelor video, traduse de Irina-Margareta Nistor; Canistrele cu benzina din portbagaj la plecarea in vacanta. Raftul cu scule in portbagajul fiecarei Dacii. Apa calda de ziua lui, de ziua ei si de 23 august. Bateria de la masina carata in apartament, ca sa ai lumina pentru teme. Fier vechi, castane, sticle si borcane („atita-ti trebuie, sa-mi iei borcanele de muraturi!”), maculatura (ideal, cartele perforate de calculator, ca trageau greu la cintar).

Careul din prima zi de an scolar. Uniforme zdrentuite in ultima zi de liceu. Jurnalele dinaintea filmelor de la cinema (cine-si mai aduce aminte despre ce era vorba in ele?…) Elevul de serviciu pe scoala. Elasticu’ = sarit pina la pierderea cunostintei. Nectarul bulgaresc („bea-l cu apa minerala, ca e prea gros, o sa ti se opreasca in git…”). Caramelele bulgaresti vs. bomboanele cubaneze. Nita & Nastasescu. Revista de fizica & chimie. Comentarii la romana. Uniforma azurie de PTAP, cu bereta care putea fi purtata sugubat, pe-o ureche. Trageri (vorba vine… prilej de picnic UTC-ist). Catalogul Neckermann pe post de coffee table book, pe care-l rasfoiai in vizite si cu care te jucai jocuri de genul „alege-ti un singur lucru de pe fiecare pagina”. Cenaclul Flacara. Drajeurile cu dextroza Olimp. Negustoresele poloneze de la „nudisti”. Turistele est-germane (cica veneau si suedeze, dar nu le-a vazut nimeni). Tenisii de Dragasani vs. baschetii chinezesti. Comandantul de unitate cu snur albastru (cel mai tare!). Banane verzi tinute pe dulapul din bucatarie la copt. Dozele goale de Coca-Cola, pepsi, bere…etc, expuse pe dulap; O portocala mincata in jumatate de ora, decojita de toate cojile si pielitele si degustata pe indelete. Pif vs. Rahan. Sau daca nu, benzile desenate din Cutezatorii. Practica in uzina vs. practica agricola. Bomboanele Cip, multicolore si mici cit o gamalie, care se mincau direct cu limba. Dropsurile chinezesti anti-tuse, care generau dependenta. Ca si lipiciul Pelican…”

Comentati?