Vulcanul Redoubt din Alaska a erupt exploziv de cinci ori pana acum, de la prima explozie de Duminica 10:38 p.m. ora locala. Observatorul de Studii Geologice pentru vulcanii Alaskai estimeaza ca explozia initiala a trimis cenusa la peste 50.000 de picioare in aer. Cenusa vulcanica pare a se indrepta in nord de Anchorage. Liniile Aeriene Alaska si-au anulat zborurile, scrie Associated Press.
Vulcanul Redoubt a erupt ultima data vreme de peste 4 luni, in perioada 1989-1990. A inceput sa arate semne de neliniste la inceputul acestui an, iar USGS a avertizat ca e posibil sa erupa inca din Ianuarie. Nivelul alertei a crescut treptat de la galben la portocaliu de atunci.
Exista trei griji principale in zona. Prima este efectul norilor de cenusa asupra traficului aerian in vecinatatea vulcanului. Avioanele transporta in fiecare zi circa 20.000 de pasageri. Un numar de avioane comerciale au fost retinute la sol (fie ca trebuiau sa vina sau sa plece) din/pe Aeroportul International din Anchorage.
A doua grija este legata de oamenii de la sol din vecinatatea muntelui, dar majoritatea rezidentilor stiu ce masuri de precautie sa-si ia, mai ales ca expertii au avertizat de ceva timp despre iminenta fenomenului. Cenusa abraziva este periculoasa pentru respiratie si „nu e buna pentru plamani” ca sa citam unul dintre oficiali. Ar putea fi probleme pentru oras, daca avioanele vor fi oprite sa mai aterizeze in Port Alsworth. Zborul este singurul mod de a ajunge in oras. In Anchorage, la circa 100 mile de vulcan, rezidentii s-au pregatit pentru cenusa vulcanului iar mastile si filtrele s-au epuizat in 2 zile.
Cea de a treia problema este legata de Drift River Oil Terminal, care este descris ca un “terminal major” pentru stocarea petrolului crud. Dar masuri care sa preintampine un accident ecologic au fost luate anticipat eruptiei, si oficialitatile spun ca “suntem siguri ca totul este in siguranta aici.”
Expertii asteapta ca eruptia sa urmeze acelasi model ca in evenimentele din 1989-1990. Acea eruptie a continuat cateva luni, crescand in intensitate, si adunand in timp un nou nor de cenusa, a spus Tom Murray, cercetator la Alaska Volcano Observatory. “Continuam sa urmarim cu atentie vulcanul,” a spus el. “E posibil sa mai avem inca vreo cateva faze, de genul celor vazute pana acum.”