Cum castigi un maraton de 875 km la 61 de ani?

Intre 1983 si 1991, Australia a tinut anual un ultra-maraton de 875 km. Alergatorii de elita ai lumii alergau de la Sydney la Melbourne in 5 zile – alergatorii ce participau la un astfel de maraton, aveau pana in 30 de ani si erau sustinuti si sponsorizati, unii dintre ei de companii precum Nike. Intr-o zi un Australian de 61 de ani, fermier, pe numele sau Cliff Young, a intrat in cursa. Se intampla in 1983. A aparut imbracat in salopeta si cizme de lucru. Spre socul tuturor, Cliff nu era un spectator. Si-a ridicat numarul de concurs si s-a alaturat celorlalti alergatori.

Presa si alti atleti au devenit curiosi si l-au luat la intrebari. I-au spus: “Esti nebun. Nu ai cum sa castigi acesta cursa”. Iar el le-a raspuns: “Ba sigur ca pot. Am crescut la ferma si nu ne-am putut permite de la inceput cai sau tractoare, iar de cate ori incepea o furtuna, trebuia sa ies afara si sa adapostesc oile. Am avut 2.000 de oi pe 2.000 de acri. Uneori trebuia sa alerg oile alea cate doua-trei zile. Lua o groaza de timp, dar le-am prins intotdeauna. Cred ca pot alerga cursa asta.”

Toti atletii stiau ca iti trebuiau 5 zile pentru a termina cursa. Pentru a putea concura, trebuiau sa alerge 18 ore si sa doarma restul de 6. Cliff Young nu stia asta! Cursa a inceput iar profesionistii l-au lasat in urma pe Cliff. Cand dimineata celei de a doua zile a sosit, toti au avut parte de o noua surpriza: nu doar ca fermierul se mai afla inca in cursa, dar continuase sa alerge toata noaptea. In cele din urma Cliff a fost intrebat despre tactica sa pentru restul cursei. Spre stupefactia tuturor, el le-a spus ca va alerga direct spre finish fara sa se culce. Si asta a facut; in fiecare seara el se apropia tot mai mult de esalonul fruntas. Inainte de ultima noapte ii intrecuse pe cei mai tineri si mai titrati atleti ai lumii. A fost primul ce a trecut linia de sosire si a stabilit si un nou record al cursei.

Dar surprizele oferite de Cliff nu se terminasera. Cand au vrut sa-l premieze si sa-i dea cei 10.000$, el a spus ca nici n-a stiut ca e vorba de un premiu si a insistat ca nu a concurat pentru bani. A sfarsit prin a da toti banii sai catorva alti atleti, un gest ce l-a facut indragit de toata Australia.

In anul urmator s-a inscris din nou in cursa si a terminat pe locul 7. Nici macar un sold dislocat nu l-a impiedicat sa termine cursa.

Cliff a revenit in atentia presei in 1997, la 76 de ani, cand a hotarat sa parcurga alergand granita Australiei in scopul de a strange bani pentru copiii strazii. A parcurs 6.520 km dintr-un total de 16.000, fiind nevoit sa abandoneze cand unicul membru al echipei sale de asistenta s-a imbolnavit. A incetat din viata in 2003, la 81 de ani.

Comentati?