Verdele Sfant Patrick

Desi Ziua Sf.Patrick are culoarea verde ca si tema, un mic amanunt ar putea sa va distreze: albastrul a fost odata culoarea asociata acestei zile. Culoarea originala a Sf.Patrick nu a fost verde, ci albastru. Nu a fost pana in secolul 19 cand verdele a devenit culoarea nationala a Irlandei si in cele din urma si a Zilei Sf.Patrick datorita asocierii cu trifoiul, primavara si Insula de smarald.

Ziua Sf.Patrick, colocvial cunoscuta si ca St.Paddy’s Day sau Paddy’s Day, este sarbatoarea care il celebreaza anual pe 17 Martie pe Sf.Patrick (385-461), unul din sfintii Irlandei, ziua in care acesta a murit, si este sarbatoare nationala pentru poporul irlandez. Este o zi de vacanta pentru banci in Irlanda de Nord si o sarbatoare publica in Republica Irlanda, Montserrat si provinciile canadiene Newfoundland si Labrador. In restul Canadei, Australia, Regatul Unit si Statele Unite, este in mare masura sarbatorita, dar nu este sarbatoare oficiala.

Ziua Sf.Patrick este celebrata in toata lumea de irlandezi si in numar tot mai mare de ne-irlandezi in Australia, America de Nord si Irlanda, de aici si expresia: “Oricine vrea sa fie irlandez de Ziua Sf.Patrick”. Sarbatoarea se invarte in general in jurul lucrurilor verzi si irlandeze; crestini si ne-crestini sarbatoresc impreuna versiunea seculara a zilei purtand verde, mancand mancare irlandeza si/sau ecologica, sau pur si simplu verde, se imbiba cu bauturi irlandeze si participa la parade.

Un comentariu pe “Verdele Sfant Patrick

  1. Eu știu că de Sf. Patrick nu ai voie să ciupești dacă cineva are verde, iar dacă tu porți verde poți să ciupești, dar dacă deși nu ai voie să ciupești, totuși o faci atunci ai ghinion toată viața.

Comentati?