Se intampla doar de 66 de ori intr-un secol

Este poate cea mai frumoasa dintre eclipse; se intampla destul de rar – de doar 66 de ori intr-un secol – si luand in considerare ca nu are loc in aceeasi zona de doua ori, este mai mult decat o raritate. Se poate sa nu o vezi pe viu niciodata intr-o viata de om. Asa ca va ofer una aici: este vorba despre o eclipsa inelara de soare.

Discul negru al lunii se furiseaza deasupra soarelui in timpul a ceea ce este prima eclipsa de soare a anului 2009, vazuta foarte bine Luni 26 Ianuarie 2009 din portul Manillei, Filipine.

Cei ce s-au aflat in sudul Oceanului Indian, au fost printre putinii ce au reusit sa desluseasca eclipsa total inelara, numita asa pentru ca in punctul sau maxim, aceasta este inconjurata de o coroana circulara, un inel de lumina incandescenta. Pentru ca orbita lunii este eliptica, distanta ei fata de pamant si marimea par ca variaza in timp. Eclipsele inelare se intampla cand luna pare mult mai mica pentru a putea acoperi complet soarele, un eveniment ce se intampla foarte rar, de doar 66 de ori intr-un secol.

O secventa de fotografii arata luna cum trece printre Pamant si Soare inainte, in timpul si dupa eclipsa inelara, asa cum a fost ea vazuta pe 26 Ianuarie 2009 din Bandar Lampung, Indonezia. Calea eclipsei inelare complete a traversat cea mai mare parte a intinderii de apa in partea sudica a globului, incepand cam de la 900 km sud de Africa fara sa intalneasca vreo pata de pamant pana a traversat Cook Islands din vecinatatea Australiei in Oceanul Indian. Totusi astronomii din Africa, Madagascar, Australia si sud-estul Asiei au putut vedea o eclipsa partiala.

Astronomul Jay Pasachoff a folosit o camera special echipata pentru a captura imagini ale eclipsei de pe insula indoneziana Java. Pasachoff, Presedinte al Uniunii Astronomice Internationale a primit fonduri de la Comitetul pentru Cercetare si Explorare al Societatii National Geographic pentru a studia soarele in timpul eclipsei totale de soare ce va avea loc pe 22 Iulie 2009. “Sunt cateva mici cercetari stiintifice ce se pot face in timpul unei eclipse inelare, spre deosebire de cazul eclipsei totale, cand parti invizibile ale soarelui devin vizibile si mai usor de cercetat” a scris catre National Geographic News intr-un email. „Insa eclipsa inelara poate fi importanta, a adaugat el, pentru a practica fotografia si pentru a incanta publicul interesat de astronomie”.

Imaginea in negura a eclipsei inelare a fost capturata la Anyer Beach, pe insula indoneziana Java, unul din putinele locuri unde eclipsa completa a fost vizibila.

Multimea adunata de-a lungul Indoneziei pentru a fi martora la eveniment, ceva apaluze si ropot de tobe in timpul in care luna traversa prin fata soarelui, cam asta a fost atmosfera de la fata locului. “Sunt eu batrana, dar tot cred ca asta e magie” a declarat pentru Associated Press Roanna Makmur, in varsta de 66 de ani. “Oricine a ratat aceasta oportunitate a avut de pierdut.”

Comentati?