Oras subteran in Turcia

 În 1963, un locuitor din Derinkuyu (în regiunea Capodocia, Anatolia centrală, Turcia) isi dărâma un perete al casei sale şi descoperea uimit ca după acela se afla o cameră misterioasă de care habar nu avea; camera l-a condus spre alta, aceea la alta si la alta… Descoperise intâmplator oraşul subteran de la Derinkuyu, al cărui prim nivel se pare că ar fi fost săpat de hitiţi în jurul anului 1400 î.e.n.

 Arheologii au inceput sa studieze fascinantul oraş subteran si au reuşit să ajungă la 40m adîncime, deşi se considera că e posibil sa ajunga la 85m. Pana acum s-au descoperit 20 de nivele subterane, dar deocamdata se pot vizita doar primele opt (cele mai aproape de suprafata); celelalte sunt parţial dărîmate sau sunt inca studiate de catre arheologi şi antropologi.

 Oraşul era folosit ca un adapost pentru mii de persoane care trăiau in subsoluri pentru a se apara de frecventele invazii suferite de Capodocia, în diferitele epoci de ocupaţie, şi tot aşa pana la primii creştini. Inamicii, constienţi de pericolul la care s-ar fi expus daca intrau în interiorul oraşului, faceau eforturi de obicei să scoată populaţia la suprafaţă.

 Interiorul este uluitor: galeriile subterane din Derinkuyu (în care este loc pentru cel puţin 10.000 de persoane) puteau fi blocate în trei puncte strategice obturând intrarile cu nişte uşi circulare din piatră. Erau roci foarte grele ce închideau coridorul si împiedicau trecerea înamicilor. Aveau intre 1 şi 1,5m înalţime, 50 de centimetri de grosime şi o greutate până la 500 Kg.

 În imaginea de sus se poate vedea cum bloca coridorul uşa principală din piatră, izolând locuitorii din subsol. În plus, Derinkuyu, are un tunel de aproape 8 km lungime care conduce la un alt oraş subteran din Capodocia, Kaymakl.

Despre oraşele subterane din aceasta regiune vorbea istoricul grec Jenofonte in opera sa Anabasis, povestea despre oamenii ce locuiau în Anatolia, ce îşi săpaseră casele sub pământ şi trăiau în camere suficient de mari cât să încapă o familie, cu animalele domestice şi alimentele necesare.

În nivelele recuperate s-au gasit grajduri, cantine, o biserică (cu bază în forma de cruce de 20m/9m, cu un tavan de peste 3m înalţime), bucătării (încă înnegrite de fum), prese pentru vin si ulei, magazii, o şcoală, numeroase camere şi, chiar si un bar.

2 comentarii pe “Oras subteran in Turcia

Comentati?