O cheama Lulin si este cometa verde cu coada dubla

O fata noua a aparut prin vecini, insa draguta verde cu doua cozi, odata ce isi va termina leganarea in preajma pamantului, e posibil sa nu se mai intoarca deloc. Cometa Lulin inoata prin sistemul nostru solar si se apropie de Pamant. Chiar daca va fi vazuta de unii pamanteni (printre care si noi), culoarea ei deosebita nu va fi sesizata cu ochiul liber. Binocluri speciale sau un telescop ar ajuta. Se asteapta insa sa faca lucruri neasteptate pentru ca se afla pentru prima data in preajma soarelui si fie parti din ea se vor vaporiza, fapt ce va duce la aprinderi spectaculoase fie e posibil sa se sparga in bucati.

Chiar in aceste momente cometa scuipa cianogen si carbon diatomic, ambele gaze stralucind verzui in lumina soarelui, acolo in vacuumul spatial. Un alt amanunt interesant este ca orbita verzuii noastre cu codite este in apropierea aceluiasi plan ca cea a Pamantului, doar ca ea calatoreste in directie opusa. Asta face ca Lulin sa para ca se misca anormal de repede si ca prezinta o anti-coada, un efect optic ce creeaza impresia unei a doua cozi indreptata spre soare.

Lulin a fost descoperita in 2007 de catre un student chinez, Quanzhi Ye, in timp ce examina imagini la Observatorul Lulin din Taiwan ale partilor unui asteroid. Lulin s-a apropiat cel mai mult de soare pe 10 Ianuarie 2009 si de atunci a devenit mai stralucitoare. Inainte de a se crapa de ziua Marti, cometa va trece in apropierea pamantului, cam la 61 de milioane de kilometri departare, si atunci va atinge varful de stralucire si de viteza aparenta.

Comentati?