Sahara se inverzeste

qilian shan

Sahara se inverzeste

Desertificarea, uscaciunea si deznadejdea, asta este ceea ce are rezervat incalzirea globala pentru cea mai mare parte din Africa. Sau cel putin asta am stiut pana acum. Dovezi ale instalarii incalzirii globale picteaza scenarii diferite, unele in care de temperaturile crescute ar putea beneficia milioane de africani din cele mai uscate parti ale continentului. Marea fasie de verdeata din nordul Africii devine notabil mai mare datorita incalzirii globale; noi imagini din satelit sugereaza o posibila binefacere pentru cei ce locuiesc in cea mai uscata parte a continentului.

Oamenii de stiinta descopera acum semnale ca desertul Sahara si unele regiuni inconjuratoare incep sa se inverzeasca datorita cresterii caderilor de apa. Daca vor continua, aceste ploi ar putea revitaliza regiuni distruse de seceta, recuperandu-le pentru comunitatile agricole.

Sahara satelliteTrendul de micsorare a desertului este sustinut de modele climatice, care prezic o intoarcere la conditiile din care o ampla savana s-a transformat in urma cu 12.000 de ani in Sahara pe care o cunoastem noi. Reinverzirile sunt vizibile pe imaginile surprinse de satelit pentru zone incluzand Sahelul, o zona semi-desertica la marginea desertului Sahara spre sud care se intinde pe vreo 3.860 kilometri. Imaginile luate intre 1982 si 2002 au dezvaluit suprafete extinse reinverzite pe suprafata Sahel-ului, conform unui nou studiu al revistei Bio-geo-sciences. Studiul sugereaza o crestere uriasa a vegetatiei in arii incluzand deasemenea si centrul Ciadului, dar si vestul Sudanului.

Aceasta modificare ar fi posibila datorita faptului ca aerul incalzit are mai mare capacitate sa pastreze umezeala, care la randul ei creeaza mai multa ploaie, spune Martin Claussen de la Institutul de Meteorologie Max Planck din Hamburg, Germania, care nu a fost implicat in noul studiu. „Capacitatea de retinere a aerului este principala forta de miscare,” spune Claussen.

green-saharaIn estul Saharei, in sud-vestul Egiptului si in nordul Sudanului, noi copaci precum salcamul sunt in continua expansiune, conform lui Stefan Kröpelin, specialist in climat la Sectia de cercetare a Africii a Universitatii Cologne din Germania. „Arbustii sunt in crestere si se transforma in arbori. Este complet diferit fata de a avea un pic mai multa iarba” spune Kröpelin, care a studiat regiunea timp de 20 de ani”.

In 2008 Kröpelin, neimplicat in noul studiu, a vizitat vestul Saharei, un teritoriu disputat, controlat de Maroc. „Nomazii mi-au spus ca nu a fost niciodata atat de multa ploaie ca in ultimii cativa ani,” spune Kröpelin. „N-au mai vazut niciodata atat de mult pamant inverzit. Inainte, nu era un singur scorpion, nici un fir de iarba” spune el, acum vezi oameni ducandu-si camilele la pasunat in zone ce n-au mai fost folosite de sute de ani sau chiar de mii de ani. Vezi pasari, struti, gazelle intorcandu-se, chiar si unele tipuri de amfibieni. Si trendul continua cam de peste 20 de ani. Este de necontestat.”

Unele modele climatice au prezis o explozie a cresterii plantelor. De exemplu, in 2005 o echipa candusa de Reindert Haarsma de la Institutul Regal Meteorologic olandez din De Bilt, a prognozat semnificativ mai multe ploi in Sahel in viitoar. Studiul de cercetare in geofizica a prezis ca ploile din sezonul polios, din Iulie pana in Septembrie, vor creste cu 2 mm pe zi pana in 2080. Imaginile captate de satelit arata ca „intr-adevar, in ultimele doua decenii, Sahel devine tot mai verde,” spune Haarsma.

Chiar si asa, specialistii in clima nu sunt de acord cu felul in care schimbarea climei va afecta Sahel; exista deasemenea si studii ce spun ca precipitatiile vor scadea in volum. „Aceasta problema este inca nesigura” mai adauga Haarsma.

Martin Claussen de la Max Planck spune ca Africa de Nord este zona de dezacord cu privire la schimbarile climatice. Prognozarea felului in care incalzirea globala va afecta regiunea este complicata de suprafata zonei si de influenta imprevizibila a vanturilor de mare altitudine care disperseaza ploile musonice, adauga Claussen.

„Jumatate din modelele climatice urmeaza o tendinta ploioasa, iar jumatate un trend secetos”. (traducere din National Geographic)

Comentati?