O poveste cu un dascal

O poveste cu un dascal

Dupa ani de zile de terapie incearcand sa-si depaseasca gangavitul, batjocorit si agresat de catre colegi, reuseste sa-si sustina discursul de final si sa raspunda intrebarilor timp de 20 de minute. Si toate astea datorita harului unui profesor – domnul Burton, si a unui mic ajutor de la Hollywood. Astazi, inspirat de hotararea profesorului sau si de impactul pe care l-a avut acesta asupra vietii sale, studiaza la colegiu si intentionează sa se faca profesor. In urma cu doar cateva luni inainte de absolvire acest vis era imposibil.

Daca vreti o poveste care sa va insenineze zilele urmatoare si care sa va restaureze increderea in bunatatea oamenilor si daruirea dascalilor urmariti-l pe profesorul de limba engleza, Dl. Burton, cum il ajuta pe elevul Musharaf Asghar sa depaseasca un obstacol ce i-a pus piedici pe tot parcursul vietii.

Pregatindu-l pentru un crucial examen GCSE in care trebuia sa vorbeasca in fata colegilor, Mr. Burton il asculta pe Mushy cum se chinuie sa rosteasca cuvintele si ii spune: pentru ca am vizionat recent „The King’s Speech” si unul din lucrurile pe care le aveti in comun tu si regele Angliei este ca nu puteti pronunta cu voce tare cuvintele, am sa aplic aceeasi strategie din film. Profesorul regelui ii da acestuia sa asculte ceva muzica in timp ce incearca sa rosteasca cu voce tare cuvintele. Asa vom face si noi. Ai telefonul la tine? Ia-l pe-al meu si am sa-ti pun ceva muzica ingrozitoare in casti.

Mushy ia castile si incearca din nou; de data asta cuvintele incep sa curga cursiv in timp ce chipul Profesorului Burton este imaginea bucuriei pure. Intreaga poveste a scolii din Yorkshire si a dascalilor ei o gasiti in The Guardian.

stammer-school

Noi, astazi, vom urmari cum Mushy – cu castile pe urechi – isi spune emotionantul speech de final de an multumind colegilor pentru ca l-au ajutat sa-si gaseasca vocea. Profesorii plang, copiii plang, iar el primeste la final bine-meritate standing ovation.

Intr-o lume (a scolii) plina de povesti despre copii ostracizati, loviti, marginalizati pentru fel si fel de motive asta iti incalzeste la propriu inima. N-am sa ma intreb unde este prezent – in invatamantul nostru – macar un strop din aluatul acestui om (profesorul) atat de greu de gasit in zilele noastre … Eu am privilegiul sa cunosc o mana de astfel de dascali, iar dintre acestia vreo doi-trei sa-mi fie si prieteni.

Comentati?