Beneficii de la necuvantatori

Iubitorii de animale de companie, de fapt mai corect spus detinatorii de animale (cei ce si-au asumat responsabilitatea si au sub acoperisul lor un suflet cu blanita, pene, carapace, solzi sau mai stiu eu ce alte „efecte”) au motive serioase de bucurie. Ei sunt mai favorizati la o viata mai lunga si cu mai multa buna-dispozitie. Simpla prezenta a unui animal de casa, dar mai ales relatia stapanului cu acesta, ii aduce detinatorului beneficii in privinta sanatatii fizice si mentale.

Studii care arata ce beneficii aduce un animal de companie asupra sanatatii stapanului se fac de mai bine de 20 de ani. S-au descoperit diferite aspecte ale sanatatii fizice si psihice de care se bucura stapanii unor animale, mai ales caini sau pisici. Influenta animalelor asupra sistemului imunitar este exercitata atat prin stimularea usoara si continua cu microbi obisnuiti cat si prin starea de bine pe care vietatile o creeaza. Se stie foarte bine ca persoanele depresive au si un tonus imunitar scazut. De asemenea, studii de specialitate au aratat ca cei nascuti in familii unde existau deja animale de companie sunt mai rezistenti la infectii si au risc mai mic de a dezvolta astm.

Apoi animalele de companie, in special cainii, ajuta stapanii sa faca zilnic miscare atunci cand ies cu ei la plimbare; acesta insa nu este unicul beneficiu pe care necuvantatoarele il aduc asupra sistemului cardio-vascular. Este demonstrat ca cei care au caini sau pisici nu au hipertensiune, riscul de a face infarct miocardoc este mult mai mic si totodata au colesterolul in limite normale, nedezvoltand ateroscleroza.

Nevoia lor de tandrete, transmiterea de mesaje nonverbale (de foame, de a iesi la plimbare, nevoia de joaca sau mangaiere), toate ne invata sa ne gandim involuntar la celalalt, sa-i intelegem limbajul trupului, mimica, fara ca acesta sa ne spuna prin cuvinte ce simte sau ce doreste. Cuplurile care detin un animal de companie sunt mai fericite. Doza zilnica de amuzament, lipsa sentimentului de singuratate si siguranta si protectia pe care ne-o ofera (mai ales cateii) ne ajuta sa eliminam eficient stresul cotidian.

Iata asadar ca un animal de casa nu reprezinta numai bucuria si placerea de a-l avea ca si companie, ci ne aduce numeroase beneficii asupra sanatatii fizice si psihice.

Comentati?