Cum sa te ascunzi pe Facebook de „prieteni”

Cu mai mult de 500 de milioane de oameni acum pe Facebook, este inevitabil ca veti fi imprietenit cu cineva cunoscut, dar cu care nu doriti sa va impartasiti viata online. Odata ce l-ati acceptat ca prieten, cum sa-l evitati, fara a parea cel putin neprietenos?

Facebook a rezolvat simplu ascunderea actualizarilor status-ului altor membri. Puneti mouse-ul peste un update al lui, sa zicem, Charlie, si un X de culoare albastru deschis apare in coltul din dreapta sus al actualizarii. Faceti click pe X si Facebook va va prezenta trei butoane din care sa alegeti: Ascunde-l pe Charlie, marcheaza ca spam si renunta (daca totusi va razganditi si-i mai dati o sansa). Daca dati click pe „ascunde-l pe Charlie”, nu veti mai vedea actualizarile lui. Daca alegeti spamul, mesajul dispare si o notificare este trimisa la serverele Facebook si analizat de filtrele software-urilor pentru mesaje nesolicitate.

Dar cum sa-l pastrati pe Charlie departe de a va lectura actualizarile? A te ascunde de cineva pe care l-ai acceptat ca prieten pe Facebook este mai complicat. Cand actualizati statusul propriu, cautati pictograma de blocare din dreapta jos (un lacat micut). Click pe blocare si Facebook deschide un meniu. Click pe optiunea cea mai de jos, pe Customize. Se va deschide o caseta de dialog Custom Privacy care va permite sa-i filtrati pe cei care va vor vedea actualizarile.

Exista doua moduri de a exclude nedoritii. Modul rapid si usor este sa ii tastati numele in caseta etichetata „Hide this from these people”, in partea de jos a casetei de dialog. Pentru a ascunde toate actualizarile viitoare de cei vizati, dati click pe casuta din partea „Make this my default setting”. Apoi salvati. De acum, raul Charlie nu va mai primi actualizarile.

Solutia mai sofisticata este sa inlocuiti lista neagra cu o lista de persoane pe care le placeti. Astfel puteti accepta orice numar de noi prieteni, fara a va face publice tuturor fiecare gand, fiecare stare. Pentru asta click pe Friends pe coloana din stanga a interfetei Facebook. In partea de sus centrala a paginii aveti „+ Create a list”. Evident, click si folositi fereastra pentru a va face o lista de prieteni cu care doriti sa impartiti trairile voatre. Spuneti-le, sa zicem, prieteni adevarati.

Data viitoare cand postati ceva, urmati instructiunile de mai sus si inainte de a afisa postarea, apasati micutul lacat, optand pentru „Make this visible to these people”, alegeti numele listei noi – „prieteni adevarati” – click pe „Make this my default setting” si apoi Save Setting. De acum, numai lista „Prieteni adevarati” va vedea actualizarile. Complicat si enervant, da, dar, probabil, mult mai putin decat era la liceu cu Charlie.

Un comentariu pe “Cum sa te ascunzi pe Facebook de „prieteni”

Comentati?