Rosia

Denumire stiintifica: Solanum lycopersicum sau Lycopersicum esculentum. Apartine familiei solanaceelor, clasa legumelor solano-fructoase, alaturi de cartof, vinete, ardei, batate, topinambur, fiind liderul acestei familii. A fost initial admirata ca si planta ornamentala.

Este originara din Peru si a fost adusa de pe continentul american imediat dupa descoperirea acestuia, in special in Europa, unde a inceput sa fie cultivata pe suprafete intinse inca din secolul XVI. In prezent este cel mai popular fruct din lume (desi practic este o leguma), productia mondiala fiind estimata la mai mult de 60.000.000 tone/an.

Datorita inapoierii culturale, cat si a conservatorismului prost inteles si aplicat, in Romania a fost impusa extrem de tarziu -abia in 1907 – cand dupa actiuni repetate si esuate de a convinge populatia despre virtutile sale gustative, oamenii de cultura si stiinta ai vremii au ajuns sa consume public in centrul Capitalei noastre rosii, special pentru a promova aceasta leguma.

Italienii si nemtii au denumit tomatele in limbile lor „pomo d’oro” (mar de aur) respectiv „paradiesapfel” (marul paradisului), ca o recunoastere a valorii sanogenetice iesite din comun dar si pentru calitatile lor cromatice sau gustative! Prin ce exceleaza aceasta leguma? In primul rand prin uimitorul colorant rosu adica licopenul (licopena, licopina).

Date interesante despre LICOPEN care arata importanta sa deosebita pentru sanatate ar fi urmatoarele:
a) Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor.
b) Este singurul antioxidant a carui cantitate sporeste de circa 4-6 ori prin fierbere, observatie stiintifica neexplicata inca, dar reala! (bulion / pasta de rosii de ex.).
c) Licopen intalnim in aproape orice aliment de culoare rosie dar mai ales in legumele de aceasta culoare: tomate, capsuni, grape-fruit rosu, ardei iute si capia, gogosari, guava, papaya, ulei de catina, dar si-n struguri.
d) Cea mai mare cantitate de licopen se gaseste in tomate (300-400 mg/kg).
e) Uleiul de masline amplifica substantial absorbtia licopenului; colorantul prezinta biodisponibilitate si efect antioxidant scazut in medii apoase, in timp ce mediile lipidice il fac puternic reactiv si biodisponibil. De aceea si recomandarea de a consuma (macar) o lingurita de ulei de masline imediat inaintea sau dupa ce am consumat vreun aliment sursa de licopen.
f) Chiar la concentratii relativ scazute de licopen, acesta are efecte antioxidante in protectia celulelor, a membranelor celulare si ADN. Capacitatea anti-oxidanta este de cel putin 10 ori mai puternica comparativ cu vitamina E si de 20-30 de ori mai slaba decat a faimosului si uimitorului colorant negru, RESVERATROL (existent in tot ce-i negru: struguri, dude, mure, coacaze, varza si ceapa „rosie” etc.).
g) Este o substanta cu efecte anti-tumorale marcate in general, si specific in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plamani, piele.
h) Unii cercetatori merg pana acolo incat afirma ca forta licopenului ar fi asa de mare incat ajunge o singura rosie de dimensiuni medii consumata zilnic, pentru a ne da o protectie sigura si totala anti-tumorala pentru tot restul vietii, fireste DACA nu am fuma, nu am consuma alcool, cafea si nu am folosi moduri nesanatoase de preparare termica a alimentelor (prajit, fript, afumat).
i) Protejeaza impotriva efectelor nocive ale radiatiei ultraviolete si mai ales impotriva aparitiei melanomului malign.
j) Alaturi de vitaminele C si E, previne degenerescenta maculara a retinei si diminueaza riscul de cataracta cu 50%.
k) Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consuma frecvent fructe si legume bogate in licopen) si procesele de imbatranire celulara.
l) In consumul de licopen se pun sperante mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer.
m) Reduce si LDL-Colesterolul.

Mai exista inca 2 coloranti de culoare rosie extrem de valorosi pentru sanatatea noastra:
– Betanina (betazina) care exista in sfecla rosie. Acest anti-oxidant are o forta echivalenta cu 60% din forta licopenului, fiind si un imuno-stimulator de exceptie. Actioneaza cu predilectie pe tumorile hormono-dependente determinand moartea celulelor tumorale.
– Colorantul antocianid (antocianinele) exista in toate fructele de padure, avand culoarea rosu-(discret)violaceu. Culoarea sa este cel mai bine reprezentata la zmeura. Alte surse: sfecla rosie, struguri, grape-fruit. Reduce frecventa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atat prin actiune directa de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului. Este de cca. 2 ori mai puternic decat licopenul.

In afara de licopen, tomata ne mai rezerva si alte beneficii pentru sanatate:
a) Contine o substanta cu proprietati antidiabetice.
b) Continand peste 90% apa, face parte dintre cele mai sanatoase alimente (alaturi de pepeni, castravete). Un aliment este cu atat mai ravnit de organism cu cat contine un procent de apa care sa-l depasesca pe al acestuia (58-70% in funtie de varsta).
c) Contine o substanta cu proprietati antiinflamatoare medii asemanatoare cortizonului, dar fara nici unul dintre efectele adverse ale acestuia, constituind un bun remediu antireumatic.
d) Reprezinta o sursa de importanta medie privind vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K si mineralele K, Fe, Mg, Se, foarte gustoasa, dar si foarte saraca in calorii (20 kcal/100 g produs), avand si un indice glicemic mic (10 unitati). Este un remineralizant, revitalizant, depurativ si detoxifiant valoros, putand fi indicata cu succes si in toate curele de slabire.
e) Are si efect diuretic slab.
f) Sa nu uitam niciodata ca orice leguma, fruct etc. creat de Dumnezeu contine si substante potentatoare de efect (bioflavonoide sau flavone) care amplifica efectul vitaminelor, mineralelor si anti-oxidantilor, uneori de sute de ori.

Sfaturi utile privind tomatele:
– Retineti ca „rosia face salata de legume, asa cum banana da savoare salatei de fructe!” (Dr. Marginean Gabriela).
– Rosiile … galbene contin in locul licopenului un alt carotenoid valoros (b-carotenul), a carui forta anti-oxidanta este insa de 5 ori inferioara colorantului rosu.
– Desi alimentele de origine vegetala contin <50 mg/100 g produs SARE, (spre deosebire de produsele de origine animala care contin > 100 mg% sare), exista totusi 3 exceptii: spanac (510 mg%), ciuperci (200 mg%) si tomate (150 mg%). Deci NU mai adaugati sare salatei de legume care contine tomate si de-asemenea reduceti cat de mult adaugarea de sare tuturor alimentelor / preparatelor care contin tomate.
– NU se va consuma cotorul verde al rosiei deoarece contine o substanta toxica existenta in toate legumele din clasa: solanina.
– Datorita continutului relativ echivalent molecular dintre acid oxalic / Calciu, rosia nu poate fi considerata sursa de Calciu, dar nici eliminator. Totusi persoanele care au calculi renali ar fi bine sa limiteze consumul de tomate la maxim 1 / zi si sa consume lichide > 2,5 litri/zi.
– Bulionul din comert poate contine pana la 2% sare drept conservant, ceea ce insemna 20 g de sare / 1 litru (enorm!).
– NU conservati bulionul folosind Aspirina si nici benzoat de sodiu, deoarece acestia prezinta risc cancerigen!!! (Aspirina ca si conservant este cancerigena deoarece prin metabolizare formeaza acidul hidroxi-benzoic).
– Evitati tomatele murate (gogonelele) deoarece acestea prin fermentare genereaza Histamina (principala substanta pro-alergica), care prin metabolizare produce nitrozoderivati cancerigeni. Orice aliment murat devine automat acid, determinand pierderi de Calciu din organism pentru corectarea pH-ului.

Comentati?