Bloc de 13 etaje prabusit

Pe la 5:30am in 27 Iunie 2009, o cladire – din fericire neocupata – inca in constructie, situata pe Lianhuanan Road in districtul Minxing din Shanghai a … „lesinat” si s-a prabusit pe o parte.

Am vazut destule fotografii sau imagini cu cladiri ce au colapsat in timpul constructiei, din cauza ca cineva fie s-a grabit, fie nu s-au respectat normele in constructii. Dar cladirea asta a ajuns in stadiul final, era la finisaje interioare, urma sa fie data in folosinta curand cand pur si simplu a cazut pe spate! Ma intreb doar cum se simt cei ce locuiesc in imprejurimi, in cladiri identice cu aceasta?

Impresionant este cat de intreaga a ramas cladirea in timpul cazaturii. Si absolut terifiant este ca odata cazuta, aceasta cladire de 13 etaje a dezvelit o fundatie de 50 de cm! Se vad si ceva stalpi de rezistenta, dar cu siguranta insuficienti si inutili daca nu au o fundatie serioasa. You have to go down before you go up spun americanii, ceea ce ar insemna ca trebuie sa te duci serios in jos ca sa poti urca in siguranta cat mai sus.

Dezastrul a dezvaluit inca o data (daca mai era nevoie) lipsa oricaror reguli si a experientei din constructiile din China, unde constructiile sunt ridicate in graba de mana de lucru neexperimentata, de care dezvoltatorii profita pentru ca este si ieftina.

Conform Shanghai Daily, investigatiile initiale atribuie accident excavatiilor ce se efectuau in imediata vecinatate a cladirii pentru constructia unui garaj sub cladirea cu pricina. Mari cantitati de pamant au fost scoase si depozitate pe un camp din apropiere langa unui mic rau; greutatea pamantului a facut ca malurile raului sa cedeze, ceea ce a insemnat ca in schimb, a permis apei sa se infiltreze in sol si sa transforme totul imprejurul cladirii intr-o mocirla.

The South China Morning Post a scris ca stalpii cladirii Lotus Riverside, facuti din beton prefabricat, sunt ilegali in Hong Kong pentru ca nu sunt suficient de rezistenti sa sustina genul de cladiri ultra-inalte atat de comune in Hong Kong.

Comentati?