Onbashira – Cea mai riscanta sarbatoare

Organizata o data la fiecare sase ani la Nagano, in Japonia, Festivalul Onbashira este – se spune – organizat neintrerupt in ultimii 1.200 de ani.

Onbashira, ce se traduce ca „stalpii sacri”, este o traditie japoneza ce simbolizeaza reinnoirea Suwa Grand Shrine. Consta in doua faze: Yamadashi si Satobiki, primul tinut in Aprilie, iar al doilea in Mai. Inainte de inceperea Onbashira, 16 trunchiuri de copaci, taiate din brazi sacri, vechi de 200 de ani, sunt puse la pamant. Fiecare copac trebuie sa aiba pana la 1 metru diametru, 16 metri inaltime si sa cantareasca pana la 12 tone.

Yamadashi se traduce drept “a iesi din munte” si este cea mai populara parte a festivalului. Echipe de barbati trebuie sa traga bustenii la vale catre Suwa Grand Shrine. In anumite portiuni se confrunta cu pante abrupte pe care trebuie sa alunece cu trunchiurile de copaci. Intr-o ceremonie numita Ki-otoshi, tineri barbati isi risca vietile calarind trunchiurile si incercand sa le stapaneasca in alunecarea lor pe pante noroioase. Dureaza trei zile si peste 10 km sa mute trunchiurile copacilor sacri, pana la altar.

Satobiki implica aducerea bustenilor in cele patru colturi ale celor patru cladiri ce formeaza Marele Altar Suwa. Folosind franghii, echipele trebuie sa ridice trunchiurile uriase in pozitie verticala, cu tinerii barbatii stand pe ele.

La sarbatoarea din acest an a Festivalului din Onbashira, un barbat a fost strivit de catre un trunchi de copac in timpul Satobiki. Una dintre franghii s-a slabit si l-a lovit pe tanarul barbat de 38 de ani in cap. Cativa altii au fost deasemenea raniti in accident. (fotografii Daylife)

Onbashira

Comentati?