Ce este verigheta

Wedding_Anniversary

Ce este verigheta, de ce se poarta ea si mai ales de ce pe al patrulea deget? Inca de cand am descoperit verigheta simpla si dreapta a mamei m-am intrebat ce inel e ala fara piatra. Mai tarzior un pic, cand am mai crescut si i-am inteles rostul (asa credeam, ca i l-am inteles) m-am intrebat de ce pe al patrulea deget si nu pe altul.

Primul inel a aparut in Egiptul antic, si a fost folosit ca sigiliu, simbol al puterii si al unei anume autoritati. Mai tarziu, femeile bogate ale Egiptului au inceput sa poarte inele din aur pe toate degetele. Podoabele erau copiate de femeile din patura saraca a societatii, iar pentru fabricare ele foloseau argint, bronz, sticla sau lut, acoperite cu o glazura silicioasa colorata in albastru sau verde.

Romanii au purtat o lunga perioada de timp doar inele din fier. Dupa anul 31 i. Hr. au aparut inele de aur, dar acestea erau purtate doar de nobili: ambasadori, senatori, consuli si seful oficial al statului. Pentru a reglementa purtarea lor s-a dat chiar si un set de legi, cu timpul, inelul devenind obligatoriu pentru „a lega” o persoana de clasa lui sociala.

Mai tarziu a venit si vremea inelului de logodna. Primii care au folosit aceasta bijuterie au fost tot romanii. La ceremonie logodnicul dadea un inel simplu de fier familiei miresei, ca un simbol al angajamentului. Initial, ceremonia de logodna era mai importanta decat cea a casatoriei, ce venea doar sa consfinteasca primul angajament. Primul inel crestin de logodna a fost gasit in catacombele Romei si dateaza din anul 200 d. Hr., insa nu era din aur.

Crestinii au acceptat inelul marital, preluat de la pagani, doar pentru ca era un simbol al angajamentului casatoriei. Acesta este si motivul pentru care ei nu purtau inele mari si pe toate degetele, precum romanii precrestini. Barbatul ii dadea sotiei inelul si ca sigiliu pentru bunurile din casa lui. Femeia era cea care avea rolul de a pastra averea familiei. In fine, inelul de cununie folosit in timpul ceremoniei religioase, a aparut undeva in prima jumatate a secolului IV. Al patrulea deget a fost ales pentru a purta verigheta, ca simbol al iubirii, socotit „vera amoris”, iar mana stanga a fost stabilita datorita inimii, situata in partea stanga a trupului. Astfel, degetul inelar, cum este cunoscut astazi, era considerat ca o prelungire a inimii. Obiceiul a fost preluat de la crestini de toate popoarele.

Insa cea mai frumoasa explicatie a purtarii lui verighetei este aceea ca pe vremuri inelul insemna eliberarea sclavilor. Sclavii eliberati isi schimbau verighetele ca semn al iubirii lor.“Imi pun viata si libertatea in mana ta”. Da, cel care a fost sclav stia ce inseamna libertatea! Si nu o dadea oricui. Iar cel/cea care o primea stia ce important este gestul.

fingers

Si chinezii au o explicatie frumoasa. Se crede ca fiecare deget al mainii reprezinta persoanele din viata ta. Degetul mare reprezinta parintii, aratatorul – fratii, mijlociul – pe tine insuti, inelarul reprezinta sufletul pereche si degetul mic – copiii.

Acum aseaza-ti degetele ca in poza articolului. Pune-ti mainile fata in fata, indoaie degetele mijlocii si lipeste-le, apoi apropie varfurile celorlalte degete.

Incearca sa desparti degetele mari, care reprezinta parintii. Vei putea, pentru ca destinul parintilor nu este sa traiasca cu tine pentru tot restul vietii. Te vor parasi mai devreme sau mai tarziu.

Apropie din nou toate degetele si acum incearca sa desparti degetele aratatoare, care reprezinta fratii. Vei putea, pentru ca destinul fratilor este sa-si creeze propria familie si sa-si traiasca propriile vieti.

Apropie din nou toate degetele si acum incearca sa desparti degetele mici, care reprezinta copiii. Vei putea, pentru ca asa le este scris: sa creasca, sa se casatoreasca si sa-si traiasca propria viata.

Apropie din nou toate degetele si acum incearca sa desparti inelarele, care reprezinta partenerul de viata. Nu vei putea, pentru ca destinul sotului si al sotiei este sa ramana impreuna pentru toata viata.

Comentati?