Cand pasiunea depaseste limitele fizice

brian negusCand pasiunea depaseste limitele fizice

Dupa standardele oricui fotografiile de mai jos nu sunt altceva decat extraordinare momente surprinse de ochiul atent al unui pasionat fotograf. Este socant sa afli ca ele au fost facute de cineva care este realmente aproape ORB. Multumita fotografiei digitale, Brian Negus a putut sa isi reinceapa hobby-ul ce a fost fortat sa-l abandoneze in urma cu 30 de ani cand vederea a inceput sa i se deterioreze rapid. A fost diagnosticat cu o afectiune numita atrofie optica ce l-a lasat an de an fara vedere. Acum, cu ajutorul dioptriilor lentilelor ochelarilor sai, Brian este capabil sa foloseasca o camera digitala, iar rezultatele sunt uluitoare.

Britanic, fost director IT, astazi in varsta de 62 de ani, Brian a fost fortat sa-si abandoneze hobby-ul favorit la 30 de ani din cauza ca vederea i se deteriorase atat de mult incat nu mai putea vedea prin obiectivul camerei. Vederea sa astazi este extrem de deteriorata, el putand distinge doar forme blurate si culori. Insa in urma cu 10 ani, Brian a descoperit camerele digitale si a inteles ca tehnologia l-ar putea ajuta sa-si redescopere pasiunea. Astazi foloseste lupe si lentile de marit pentru a putea vedea ecranul LCD al camerei sale digitale. Chiar si astfel ajutat, detaliile neclare ale subiectelor fotografiilor sale raman in ceata pana cand reuseste sa-si descarce in computer fotografiile, iar cu ajutorul programului ZoomText sa le vada pe ecran. Programul ii permite sa mareasca imaginile si sa vada astfel cele mai fine detalii ale fotografiilor sale. Prin aparatul sau Brian este acum capabil sa vada o lume ce i-a fost ascunsa in ultimii ani. „Pot vedea imaginea de ansamblu cu ajutorul camerei, fara niciun fel de detaliu, forme vagi si contururi difuze, dar asta este. Insa cand ajung acasa pot sa vad ce-am facut, si este o bucurie enorma. Pot vedea cum arata oamenii. Am facut o fotografie a unei albine fara sa stiu si este prima data cand vad una intr-un astfel de detaliu: habar n-am avut pana acum ca albinele sunt paroase!”

Brian face parte dintr-o comunitate a fotografilor lipsiti de vedere. Exista si un grup online, cu sute de membri din toata lumea numit blindphotografers.org si care ii reuneste laolalta pe acesti pasionati, unii dintre ei doar cu vedere periferica, altii capabili sa vada doar niste umbre, insa cu totii doritori sa-si foloseasca aparatele pentru a vedea lumea si a arata oamenilor cum vad ei lumea. Grupul a fost infiintat de Timothy O’Brien, economist, ce si-a pierdut vederea de la 8 ani. „Am devenit curios sa aflu daca mai exista fotografi cu probleme de vedere si am creat un grup Flickr. In cateva saptamani numarul membrilor a inceput sa creasca, spune Timothy, 38 de ani din Carolina. Intr-un anume fel este un microcosmos al marii comunitati fotografice, doar marcat de viziunea unica diferita”.

blind1Fluture tropical ce se odihneste pe o frunza la Muzeul de istorie naturala din Londra / fotografie apartinand lui Brian Negus

blind2Trandafir inghetat din gradina lui Brian din Loughborough

blind3

Aceasta fotografie uluitoare a lui Brian surprinsa pe un canal local, cu o barcuta ce trece prin fata aparatului sau, surprinde reflecsii spectaculoase, distorsionate de valuri.

In afara celor trei fotografii apartinand lui Brian Negus, precum si cea a chipului sau, eu nu am facut decat o selectie extrem de mica a ceea ce puteti admira pe http://photos.blindphotographers.org sau http://www.flickr.com/groups/vi-uk/, in aceste locuri gasind tot ce au creat acesti oameni minunati cu pasiune si efort, in ciuda a ceea ce unora le-ar putea parea un obstacol de netrecut. Clatiti-va ochii!

Comentati?