Cercurile secrete ale Saharei

Cercurile secrete ale Saharei Hmmm. Ce poate reprezenta aceasta fotografie? O fi ochiul unui uragan, i marea pata rosie de pe Jupiter (furtuna anticiclonica mai mare chiar si decat planeta noastra) transformata in albastru sau poate un amonit?

Sunt optiuni acceptabile. Fenomenul este localizat in terenul saracacios din nord-vestul Saharei, partea ce se afla in Mauritania. Un mister ce a intrigat oameni de stiinta, geologi, astronomi si alte astfel de persoane inca de cand a fost descoperit vizual de catre astronautii aflati pe orbita in zorii unei zile de calatorie in spatiu: Guelb er Richat sau Structura Richat. Initial s-a crezut ca este un crater rezultat in urma unui impact meteoritic, insa pareri recente se sprijina pe teoria conform careia formatiunea geologica este o falie de ascensiune simetrica ce s-a format prin eroziune.

Are un diametru de 50 km, mai e cunoscuta si sub numele de „Ochiul Africii” si este localizata foarte aproape de „cararile” batatorite din nordul Mauritaniei, nu departe de Ouadane si de ruta raliului Dakar.

Asa ca daca aveti drum prin zona, nu ezitati sa vizitati locurile, desi s-ar putea sa fiti usor dezamagiti. Ca si Nazca Lines (desenele din Perú), Ochiul Africii poate fi vazut de sus, foarte de sus! Dar daca pe primul loc este calatoria in sine si dorinta de a vedea si aceasta parte a Africii, atunci sunt sanse sa va bucurati de frumusetea peisajelor „lunare” si de sentimentul de izolare pe care Sahara il ofera zona vizitatorilor sai.

Sa nu credeti insa ca veti fi in pustiu pe-acolo. Sunt totusi ceva oameni ce locuiesc prin apropiere. Si s-ar putea sa fie si vreun hotel functional pe-acolo. Informatiile mele sunt neconcludente, dar pe unele site-uri figureaza informatia conform careia ar fi un hotel in zona. Asa ca, daca ajungeti acolo, spuneti-mi si mie cum a fost si daca ati dormit sub cerul liber al Saharei sau intr-un pat normal.

Comentati?