Matinal sau cucuvea?

Matinal sau cucuvea?

Cei ce se scoala cu noaptea-cap clacheaza mai repede decat cei ce se culca foarte tarziu. Cei ce se trezesc de dimineata se poate sa prinda viermii cei mai buni, dar obosesc mai repede decat cucuvelele de noapte.

Intr-un nou studiu cercetatorii Christina Schmidt si Philippe Peigneux, ambii de la Universitatea Liege din Belgia, impreuna cu colegii lor au studiat comportamentul a 16 persoane ce pornesc ziua extrem de devreme si a 15 ce se culca tarziu in noapte, lasandu-i sa se comporte normal, sa-si urmeze cursul firesc de somn al unei saptamani normale. Apoi subiectii au petrecut doua nopti intr-un laborator de somn, unde din nou si-au urmat preferintele de somn si au fost supusi unor teste cognitive de doua ori pe zi.

O ora si jumatate dupa trezire, matinalii si noctambulii au fost in mod egal alertati si nu au avut diferente in activitatea cerebrala destinata atentiei. Dar dupa ce au stat treji cu totii timp de zece ore jumatate, pasarile de noapte au devenit si mai alerte, performand mai bine ca timp de reactie in fata atentiei sustinute si aratand o crestere a activitatii cerebrale destinata atentiei, mai important, aceste regiuni incluzand si zona suprachiasmatica, responsabila cu ceasul circadian al organismului. Aceasta transmite semnale de crestere a alertei pe masura ce presiunea la somn creste. Spre deosebire de pasarile de noapte, fiecare din matinalii prin excelenta n-au obtinut si un impuls pentru timpul zilei. Peigneux spune ca activarea presiunii somnului pare sa previna pasarile de dimineata de la a beneficia din plin de semnalul circadian, asa cum li se intampla pasarilor de noapte.

Un comentariu pe “Matinal sau cucuvea?

  1. Sunt un om matinal si dorm cam 6-8h pe noapte. Am energie cat sa „luminez un cartier intreg” ATUNCI CAND MA TREZESC si nu-mi amintesc sa fi clacat. Hrana de peste zi este foarte importanta pentru mine. De exemplu la pranz nu mananc paine pentru ca ma poate duce intr-o stare de „lene” dar in schimb mananc salate, mancaruri usoare care ma energizeaza. Desigur, atitudinea cred ca poate schimba polii energetici 🙂 Cand iti faci treaba asa cum trebuie, probabilitatea sa te ia somnul cred ca e mai mica 🙂 M-am uitat adesea la oameni dimineata si am observat ca multi se tarasc cand ajung la lucru, dar odata finalizate orele de job, acestia devin energici.

Comentati?