Muzeu subacvatic

Muzeu subacvatic?! Da, da! Unul in Marea Neagra! 🙂
Noi nu suntem capabili sa construim gradinite si scoli, ne impodobim orasele cu cele mai oribile podoabe, monumentele … oh, Monumentele!, ce orori! iar altii construiesc de la zero muzee. Jason deCaires Taylor construiește primul muzeu subacvatic din Europa.

Un nou muzeu este construit in afara insulei Lanzarote din Spania – sub apa. Este viziunea artistului Jason deCaires Taylor, ale carui figurine fantomatice subacvatice au fost expuse in zone similare din intreaga lume, inclusiv Grenada, Indiile de Vest, Nassau, Bahamas și Cancun (in Mexic). Peste 300 de statui sunt plasate pe fundul marii in Golful Las Coloradas din Lanzarote, o rezervație a biosferei, obiectiv din patrimoniul UNESCO, la adancimi de 12-15 metri, unde le pot vedea scafandrii si practicantii snorkeling-ului. Acestea sunt realizate folosind un tip special de beton prietenos cu mediul care nu afecteaza ecosistemul marin, dar favorizeaza viata coralului prin atragerea plantelor și a animalelor, actionand ca sit de reproducere pentru speciile locale.

Pe o suprafața de 50*50m unele dintre sculpturile din Lanzarote reprezinta locuitorii din zona si recreaza scene din viata lor de zi cu zi: stand in fata televizoarele lor sau facandu-si selfies … O piesă masiva, numita „Rubicon”, prezinta o instalatie formata din 35 de figuri umane care „merg” sub valuri. Toate sunt inspirate de „the defense of the ocean”, spune Taylor. Muzeul Atlanticului (Museo Atlantico) va fi deschis publicului anul acesta.

Comentati?