Prieteni, prietenia si ziua lor

pininterest1Am aflat anul trecut de la Oana Bucur ca „Ziua de 30 Iulie a fost decretata cu unanimitate de voturi ca fiind Ziua Internationala a Prieteniei in urma petitiei depuse de cateva tari membre in spiritul pacii promovat de ONU. Conform rezolutiei ONU, aceasta zi este dedicata promovarii intelegerii mutuale, respectul pentru diversitate si cultura pacii intre popoare, tari si indivizi. Pana nu pica un avion sau intr-o pauza de razboi, in microcosmosul din care va salutam dimineata, sunt recunoscatoare pentru toate prieteniile mele si cred cu toata fiinta ca, dincolo de jocurile de putere, dincolo de orice pact, pacea e in noi. Priviti copiii si intelegeti!”

De multe ori ma intreb cum i-am intalnit pe unii dintre oamenii cu care am avut sau am inca lucruri in comun? Cum au facut viata, soarta „cartile” astfel ca noi sa ne intersectam. Raspunsul este ca eu cred ca oamenii pe care i-am intalnit, care mi-au marcat intr-un fel viata au fost meniti sa mi se intample. Au aparut cu un motiv, necunoscut, dar stiu ca au fost meniti sa mi se intample mie si numai mie. Poate doar intalnindu-i pe ei am fost eu „echipata” cu cunostinte si experiente care ma vor ajuta in viata mea viitoare.

Un prieten adevarat este langa tine, pentru tine, atunci cand ai nevoie de el. Sa-l ai este un lucru remarcabil: sa gasesti pe cineva cu care sa impartasesti interese comune, caruia ii pasa cine esti si ce faci, cineva care nu se jeneaza sa se deschida in fata ta, care iti poate spune cele mai profunde secrete si sa stie ca vor fi in siguranta.

Exista o teorie conform careia oamenii ce te inconjoara, ce fac parte din viata ta si-ti sunt prieteni, sunt aici pentru diferite perioade de timp: unii pentru un sezon, pentru ca a venit in sfarsit si randul tau sa impartasesti, sa cresti sau sa inveti. Ei sunt cei ce iti aduc o experienta noua ori te fac doar pur si simplu sa te simti bine o vreme. Ei te pot invata ceva ce nu ai mai facut. Ei iti pot da de obicei o cantitate incredibila de bucurie. Toate astea insa pe perioada limitata: doar pentru un sezon.

Si mai sunt prietenii de o viata, aceia care te invata lectii pentru o viata, lucruri pe care trebuie sa le construiesti daca vrei sa ai o fundatie emotionala solida. Este numai alegerea ta sa accepti si sa intelegi lectia, sa iubesti acea persoana si sa aplici in practica ce ai invatat in toate celelalte relatii ori aspecte ale vietii tale.

Prieteniile adevarate vin de-a lungul vietii atat de rar, iar eu sunt atat de recunoscatoare pentru toate. Pastrati-va prietenii aproape de inima voastra. Spuneti-le cat de mult inseamna pentru voi. Nu-i lasati sa se piarda! Eu asta incerc sa fac …

Comentati?