Imaginea BBC – realitate sau mit

Citeam in urma cu ceva timp un articol in Dilema Veche despre BBC si imaginea postului; cat din aceasta imagine tine de realitate si cat se datoreaza mitului din jurul televiziunii de stiri. Este un articol semnat George Daniel RÎPĂ si il puteti citi aici.

In sprijinul ideii ca imaginea BBC se datoreaza realitatii, iata argumentul meu:
In 1963 BBC a filmat 14 copii de 7 ani si i-a intervievat in legatura cu viitorul lor. Pentru ca unii dintre ei proveneau din familii instarite iar altii din familii modeste, aspiratiile lor erau diferite si oportunitatile lor asemenea.

Ceea ce incepuse ca un documentar – Seria UP, aratand rolul claselor sociale in destinul unui copil, s-a transformat intr-una din cele mai uluitoare lucrari de antropologie culturala si intr-un studiu de extrem de lunga durata. La fiecare 7 ani de atunci incoace regizorul s-a intors la ei si i-a intervievat, povestile lor devenind tot mai captivante. Intorsaturile si cumpenele din viata fiecaruia au fost surprinzator de imprevizibile. Intins in timp pe o durata de 50 de ani acest proiect este poate cel mai profund si mai interesant reality show facut vreodata.

La data realizarii filmului copiii din 1963 aveau 49 de ani. In ultimul lor episod regizorul incearca sa echilibreze tensiunea inerenta. Filmul 49 UP nu poate presupune ca ati vazut versiunea initiala, asa ca trebuie sa faca o recapitulare a acesteia, dar acum ca actorii principali au ajuns cu totii pana la aceasta varsta, o recapitulare nu va lasa prea mult timp pentru povestea noilor ani. 49 UP abordeaza aceasta dilema reinterpretand viata fiecaruia, luand in considerare ultimii 7 ani, astfel incat daca le-ati fost alaturi in toata acesta calatorie, totul sa para complet proaspat. Daca nu, acest portret rapid va va atrage in mijlocul subiectului si va va face curiosi sa vedeti si primul film. Daca l-ati vazut, eroii acestuia vor fi doar vechi prieteni.

Seria „Up” – regizor Michael Apted; 2004, 576 min. Pret: $90, (serie de 5 DVD)
49 Up – regizor Michael Apted; 2005, 134 min. Pret: $25, DVD Disponibile pe Amazon.com

Si a urmat si 56 UP in 2012:

56-up-poster

Probabil cel mai bun si cel mai important film din serie spun cei ce le-au vazut pe toate – 56 and Up
„Give me the child until he is seven and I will give you the man.” este o maxima iezuita. Incepand in 1964 cu Seven Up, seria UP Series a explorat aceasta maxima.

Conceptul original de a intervieva 14 copii proveniti din medii diferite, de pe tot teritoriul Angliei, la fiecare 7 ani si a verifca daca si-au realizat visurile lor de viitor a fost urmarit cu strictete de renumitul regizor Michael Apted. Soferul de taxi Tony, alaturi de colegele de scoala Jackie, Lynn si Susan dar si cuceritorul Neil au implinit 56 (in 2012) – si mai multe decizii alaturi de evolutii surprinzatoare ne sunt povestite. Seria UP este o extraordinara privire asupra structurii vietii in secolul 20, o inspirata si am putea spune aproape nobila folosire a unui film.

Comentati?