Esenta kabuki

Sa fii samurai, printesa, un demon rosu cu corn in frunte, sot si tata – toate intr-o zi – este genul tipic de viata al actorului japonez kabuki de 37 de ani Takatoshi Horikoshi, al carui nume de scena este Ebizo Ichikawa XI al celei mai prestigioase case de actori kabuki din Japonia. In timpul dintre aplicarile straturilor groase de machiaj de scena si timpul alocat pentru a se juca impreuna cu cei doi copii ai lui, Ebizo cauta in permanenta moduri de a face cunoscuta comunitatii globale, de a deschide cea mai veche arta japoneza. „Vreau ca oamenii din lumea intreaga sa vada fotografiile mele kabuki,” spune el.

Prin impartasirea imaginilor cu personajele sale, a selfie-urilor facute inainte si dupa spectacolele zilnice, Ebizo isi propune sa transmita adevarata esenta a kabuki. Trebuie neaparat sa remercati culorile; bazele machiajului kabuki sunt albul, rosul si negrul, foarte vii si foarte frumoase chiar si daca sunt vazute de la distanta. El subliniaza deasemenea tehnicile rafinate de machiaj, costumele traditionale si estetica generala. Aceste sunt parti ale culturii machiajului japonez.

Ebizo admite ca nu reuseste intotdeauna sa se conecteze cu o audienta internationala date fiind barierele lingvistice. Cu toate acestea crede ca mai multe imagini si povesti despre viata sa de zi cu zi, cu atat mai mult poate educa. „Uneori am auzit povesti despre talente de renume din alte tari care castiga inspirat din cultura japoneza. Multe dintre aceste lucruri isi gasesc radacinile in kabuki, si eu vreau sa vorbesc lumii despre asta.” (fotografii: Ebizo Ichikawa)

kabuki3

kabuki2

kabuki

Comentati?