Un sfat, ca-i gratis

„Las aici un sfat pentru tinerii ăştia pînă-n 50 de ani. Că voi toţi vă consideraţi boboci deştepţi.
Niciodată, dar absolut niciodată nu spui unei femei „tanti” dacă nu te-a şters la fund cînd erai mic şi făceai pe tine. Dacă nu-ţi e mătuşă, soră, cumnată sau altă rudă nu te tragi de şireturi cu ea. Nu o cunoşti, nu ştii cine este şi ce face, e o doamnă pentru tine. Poate că la un moment dat o să-ţi salveze viaţa aia a ta neînsemnată.

Niciodată, dar absolut niciodată nu spui unei femei în vîrstă „mamaie” dacă nu îţi este bunică, sau cel mult soră de bunică. Nu te tragi de şireturi cu ea, cu atît mai mult cu cît are cel puţin de două ori vîrsta ta.

Niciodată, dar absolut niciodată nu strigi la un bătrîn „tataie”, nu-i vorbeşti la per-tu şi nici nu te tragi de şireturi cu el. Nu ţi-ai cîstigat dreptul ăsta dacă n-ai făcut nimic pentru el. Tataie e doar cel care a făcut-o pe maică-ta sau cel care l-a conceput pe taică-tău.

Nu rîzi niciodată de un om în vîrstă, chiar dacă se împiedică în şireturi şi cade ca o plăcintă în mijlocul străzii. Nu ai dreptul ăsta. Te duci şi-l ajuţi să se ridice, îl întrebi dacă-l doare ceva, îl duci la spital de este cazul. O să ajungi cît de curînd şi tu să nu mai poţi ridica piciorul cum trebuie şi-o să te doară nesimţirea celor pe care i-ai crescut să fie la fel de nesimţiţi ca tine.

#Doar pentru cei care se pare că n-au trăit primii 7 ani acasă, ci în copac.” – Lucia Stroila

Comentati?