Aznavour – Vocea sangelui

Cantaretul francez de origine armeana, deopotriva compozitor, actor si diplomat, Charles Aznavour s-a nascut pe 22 Mai 1924 la Paris din parinti de origini armeana si turca, iar numele sau real este Shahnour Vaghenag Aznavourian. Tatal sau era proprietarul unui restaurant armenesc si al unui club iar Charles a renuntat la scoala la varsta de 9 ani intentionand sa faca din show business viata sa. Cand Edith Piaf l-a auzit cantand in 1946 cariera lui era stabilita.(photo credit: elle.fr)

 

Vocea lui Aznavour este o legatura intre tenor si bariton. A vandut peste 100 de milioane de discuri si a compus peste 1.000 de melodii in franceza, engleza, italiana, spaniola si germana. Melodia sa “She” a avut un succes enorm.

Insa cu siguranta cand spui Aznavour spui „La Bohème”. Si daca imitatul este cea mai sincera forma a flatarii, atunci Aznavour a fost flatat de cei mai tari din business; aproape fiecare mare artist in ultimii 60 de ani a re-inregistrat un hit de-al lui Aznavour.

In 1998, a fost numit de catre CNN „Entertainerul Secolului”, inaintea Beatles-ilor, a lui Elvis, chiar si a mentorului sau Edith Piaf. Aznavour se afla intr-un turneu de ramas bun inca din 2006, insa dupa 60 de ani de activat in lumea muzicii e de inteles, are multi admiratori carora trebuie sa le spuna „la revedere”.

In 2008, a fost numit cetatean de onoare al Armeniei, iar anul urmator Ofiter al Order of Canada pentru munca sa artistica si umanitara. Este reprezentant al Armeniei la UNESCO si a fost extrem de activ in actiuni umanitare pentru a ajuta tara dupa ce a fost ravasita de cutremurul din 1988. Aznavour a jucat deasemenea in peste 60 de filme. Recent si-a dat vocea de aur pentru personajul morocanosului Carl Fredricksen in versiunea franceza a filmului animat Up, La-Haut. Aznavour traieste in prezent in Elvetia unde este ambasador al Armeniei.

Vocea sangelui, titlul, vine din expresia frantuzeasca „c’est la voix du sang qui parle” tradusa ca si „este vocea sangelui care vorbeste” cand ne referim la o mostenire a trasaturilor, talentului sau pasiunii. Aznavour pare sa fi mostenit de la tatal sau vocea supla dar si pasiunea pentru pamantul stramosesc.

Comentati?