Un nas proeminent

Eu stiam ca nasului mare ii este atribuita o altfel de legenda, dar iata ca oamenii de stiinta vin sa ne aduca cu picioarele pe pamant si sa ne spuna ca marimea totusi conteaza, macar atunci cand e vorba de nas. Si desi mare parte dintre cele spuse de ei acum ne erau oarecum cunoscute, merita sa aflam toate informatiile.

Un nas proeminent – o bariera naturala mai mare impotriva particulelor de praf. S-a spus adesea ca un nas mare este un semn sigur de inteligenta si o dovada a unor origini nobile, dar mai nou s-a descoperit ca ofera o protectie mai buna impotriva bolilor.

Cercetatorii au descoperit ca, desi frecvent batjocorit, un nas proeminent ajuta la prevenirea „proprietarului” impotriva prinderii de cine stie ce virusuri. Cu cat mai mare nasul, cu atat mai puternica bariera naturala care opreste fizic particule de praf si bacterii din aer sa patrunda in corp.

Este o veste buna pentru actrita principala din „Sex And The City”, Sarah Jessica Parker, cantareata Barbra Streisand si actorii Barry Manilow ori Gerard Depardieu, ce sunt cunoscuti pentru dimensiunile organului responsabil cu … adulmecatul.

Oamenii de stiinta au aflat ca nasurile mai mari inhaleaza cu circa 7% mai putini poluanti. Ele actioneaza deasemenea ca o bariera ce tine germenii departe de gura si ar putea chiar reduce efectele guturaiului.

In studiul lor cercetatorii au creat doua nasuri artificiale, unul de 2,3 ori mai mare decat celalalt. Fiecare nas a fost plasat pe un cap artificial la randul sau, in combinatii cu doua seturi de buze de marimi diferite. Buzele acopereau capatul unui tub si aspirau un aer continand o serie de particule. Rezultatele au aratat ca 6,5% mai putine particule au fost aspirate de nasul cel mare. Buzele mai mari au redus deasemenea atragerea de particule cu 3,2%.

Studiile au fost efectuate de o echipa a Universitatii din Iowa din SUA.

Un comentariu pe “Un nas proeminent

Comentati?