Comoara nedevelopata

Povestea uluitoare a Vivianei Maier, dadaca din Chicago ce a facut peste 100.000 de fotografii in timpul vietii sale dar pe care nu le-a aratat nimanui. Odata disparuta (s-a nascut in 1926 si a murit in 2009) fotografiile i-au fost descoperite iar criticii spun ca ar putea fi numita o fotografa de top a secolului 20.

Povestea ei a fost descoperita de catre John Maloof, fotograf amator, care a gasit fotografiile printre obiectele cumparate la o licitatie din Chicago in 2009. Se aflau intr-un depozit si pentru ca nimeni nu mai platise de mult timp chiria acelui spatiu proprietarul a scos la licitatie obiectele aflate in interior: ceva mobila, niste antichitati si cateva cutii cu filme si fotografii. O adevarata comoara nedevelopata, o opera de arta, in mare parte pe filme nedevelopate sau doar pe filme developate in format mic, gen diapozitiv.

Tacuta si extrem de discreta. Asa si-o amintesc angajatii de la laboratorul la care-si developa fotografiile, in general in format mic. Iubea cinematografia si teatrul, mai ales europeane. A trait si a murit in penumbra, insa cu toate acestea, fotografiile ei emana multa lumina. Iata povestea acestor fotografii spusa de John Maloof:

Nu stiam mai nimic despre „fotografia de strada”, atunci cand le-am cumparat. Mi-a luat zile pentru a ma uita prin munca ei. Ea m-a inspirat pentru a ma apuca de fotografia de strada. Am cumparat aparatul de fotografiat cu care ea facuse toate acele filme si am luat-o pe aceleasi strazi pentru a realiza cat de greu a fost pentru ea sa faca ce a facut. Am descoperit ochiul ei de fotograf prin practica mea. Inutil sa spun ca m-am atasat de munca ei.

Dupa ceva cercetare, am foarte putine informatii despre Vivian. Central Camera este aparatul care se afla si el in cutiile din depozit. Din ceea ce se spune despre ea, a fost genul de persoana „Pastrati distanta fata de mine” dar a fost, de asemenea, si foarte sincera. Iubea filmele straine si nu-i pasa prea mult de filmele americane. Dupa imigrarea in Statele Unite ca refugiat din Franta in al Doilea Razboi Mondial a ajuns in cele din urma in Chicago ca si guvernanta pentru o familie instarita din North Shore.

Unele din fotografiile ei reprezinta copii si de multe ori a fost in apropiere unei plaje. Mai tarziu am aflat ca a fost dadaca pentru o familie din North Side ai caror copii au fost, cel mai probabil, subiectii fotografiilor ei. Unul dintre necrologurile ei spunea ca a trait in Oak Park, o suburbie din Chicago, dar mai tarziu am aflat ca a trait in cartierul Rogers Park, in Chicago.

Din mai mult de 100.000 de negative, cate am in colectie, circa 20-30.000 de negative sunt inca sub forma de role nedevelopate din anii `60-`70. Trebuie sa spun ca este foarte interesant pentru mine. Cele mai multe dintre negativele ei ce au fost developate au data si locul unde au fost facute fotografiile, scrise cu creionul in limba franceza (avea o caligrafie destul de saraca).

Am gasit numele ei scris cu creionul pe un plic foto de laborator. Am decis sa o caut cu „Google” cam la un an dupa ce am cumparat filmele si am gasit necrologul ei a pus cu o zi inainte de cautarea mea. Murise doar cu vreo doua zile inainte de a incepe eu aceasta ancheta despre ea. Am vrut sa o cunosc in persoana inainte de a gasi necrologul ei, dar casa de licitatie a declarat ea a fost bolnava, asa ca nu am vrut sa o deranjez. Multe intrebari si-ar fi gasit raspunsul.

Inca mai am 90.000 de negative de scanat si cateva sute role alb-negru de developat. Nu mai mentionez cele 600 de role color nedevelopate. Am arhivat deasemenea in siguranta peste 3.000 din printurile ei.

Pe parcursul muncii de scanare a operei ei am descoperit ca a calatorit prin lume in 1959. A vizitat Egipt, Bangkok, Tailanda, Taiwan, Vietnam, Franta, Italia, Indonezia … si lista continua, iar ceea ce este si mai notabil, a calatorit singura.

Ca o ultima nota, in final, vreau sa multumesc tuturor pentru suport si mail-urile de incurajare. Este o greutate imensa pe umerii mei si sper ca fac ceea ce trebuie pentru memoria si cu mostenirea lui Vivian.

Prima expozitie a lui Vivian va fi la Chicago Cultural Center. Peste 80 de printuri postume vor fi prezentate impreuna si cu cateva exemple color ale muncii ei. Expozitia este deschisa intre 8 Ianuarie si 3 Aprilie. Daca va aflati in Chicago, opriti-va la Cultural Center pe 78 E. Washington. Desi nu se stiu multe despre Maier si motivele pentru care si-a tinut fotografiile ascunse, aceasta prima expozitie a muncii ei arata un ochi dornic de a descoperi si observa oamenii si moda de pe strazile orasului Chicago in anii ‘50s, ’60 si ‘70.

Fotografiile sunt creatia Vivianei Maier si apartin lui John Maloof. Mai multe mostre ale muncii Vivianei gasiti pe http://vivianmaier.blogspot.com/ si pe Arts’s Vivian Maier page. Mergeti si vizitati-le, sunt cele mai frumoase calatorii in trecut, intr-o lume descrisa atat de frumos. In alb si negru.

Comentati?