Balet cu umor

Jerome Robbins (11 Octombrie 1918 – 29 Iulie 1998) a fost producator de teatru, regizor si coregraf american cunoscut in primul rand pentru Broadway Theater si balet/dans, dar ocazional a regizat filme si produs spectacole de televiziune. Munca lui s-a extins de la balet clasic la teatru muzical contemporan. Pe Wikimedia gasiti enumerate toate productiile la care a lucrat.

A fost castigator de 5 premii Tony si a primit si Kennedy Center Honors. A primit deasemenea doua premii Oscar, unul fiind in 1961 – Academy Award for Best Director – impreuna cu Robert Wise pentru West Side Story. Documentarul despre viata si munca sa – Something to Dance About – prezentand fragmente din jurnalul lui, performantele sale artistice, fragmente de la repetitii si interviuri cu el si colegii sai, ce a avut premiera in 2009 a castigat Peabody Award in acelasi an.

Jerome Robbins este creatorul original al momentului din clipul de mai jos – un spectacol amuzant de balet clasic in care balerinele sunt intentionat nesincronizate; si e atata gratie si delicatete in dansul lor si in aceasta coregrafie a greselilor din The Concert! O frumoasa demonstratie ca se poate face balet cu umor si nu-i deloc deplasat.

Balerinele sunt: Laura Nistor, Anita Manolova, Ezter Ledan, Franziska Wallner-Hollinek, Marta Drastíková si Ludmila Trayan pe scena Vienna State Opera din Monte Carlo in Decembrie 2011.

Comentati?