Stiti care sunt cele mai periculoase animale de pe pamant, Criminalii planetei? Ne vom ocupa astazi de cei mai mari criminali de pe pamant proveniti din randurile animalelor. Unicul criteriu de departajare, intr-un top al celor mai sangerosi criminali, este numarul de oameni omorati de catre ele.
10. Ursii: 5-10 victime/an
Habitat: Canada, Polul Nord, USA, Rusia – si cateva alte zone razlete pe glob.
Multi dintre noi am avut un ursulet in copilarie. Frumos si pufos in aparenta, ursii din viata reala – grizzly, polari si bruni- sunt cu totii frumosi dar extrem de puternici, rapizi si cu extraordinare abilitati defensive. Cu cat oamenii le invadeaza mai mult teritoriile, cu atat mai agresivi sunt fortati sa devina. Daca dati ochii cu un urs suparat care respira nervos sau loveste solul cu labele, dati-va inapoi incet in timp ce aruncati crengi, bete, pietre si tipati.
9. Rechinii: circa 100 victime/an
Habitat: apele din jurul Floridei, Australia, Hawaii, Africa de Sud
Spre deosebire de ursi, rechinii au o reputatie de criminali data si de filme („Falci” fiind unul de referinta). Dar aceasta reputatie nu este in intregime o reprezentare nedreapta deoarece rechinii sunt foarte agresivi iar speciile Tigru, Marele Alb, sau Oceanic Whitetip sunt cunoscuti drept mari criminali. Ca sa fim drepti, atacuri ale rechinilor sunt multe, dar decedati in urma acestora, putini.
8. Meduzele: circa 100 victime/an
Habitat: Nordul Australiei, Papua Noua Guinee, Malaezia, Indonezia, Filipine, Tailanda, Vietnam.
Aceste fascinante si frumoase creaturi pot fi mici sau foarte mari. Tentaculele meduzelor pot paraliza un om si pot cauza infarctul. Box Jellyfish este una din cele mai veninoase creaturi ale oceanului din lume iar intepatura ei poate ucide un om in cateva minute ca urmare a unui contact usor. Inotul este interzis in timpul migratiei meduzelor in multe zone unde acestea sunt in comunitati mari. Daca sunteti intepat, iesiti imediat din apa si aplicati otet pe orice intepatura pentru a indeparta veninul.
7. Hipopotamii: 100-150 victime/an
Habitat: Apele africane – lacuri, riuri, balti.
Hipopotamii sunt animale extrem de agresive ce sunt adesea judecate drept docile sau lenese. Anvergura botului lor deschis poate atinge 4 picioare si nu ezita sa atace oamenii. In ciuda constructiei sale indesate, hipopotamul este un incredibil de rapid alergator si poate cu usurinta alerga mai repede decat un om pe teren plat. Este absolut neindicat sa va interpuneti intre hipopotam si puiul sau, ori sa-i blocati accesul spre apa adanca. Ca si ursii, hipopotamii nu reactioneaza deloc bine daca sunt luati prin surprindere, asa ca este indicat sa faceti galagie ca sa va anuntati prezenta in preajma lui.
6. Elefantii: 300-500 victime/an
Habitat: Africa, India
Desi multi oameni asociaza elefantii cu gigantii prietenosi ce i-au vazut la Gradina Zoologica, aceste creaturi ataca adesea fara avertisment si sunt cunoscute cazuri in care si-au omorat ingrijitori pe care-i cunostea de 15 ani. Marimea lor combinata cu masivitatea, alaturi de coltii ascutiti fac din elefant un oponent aproape de nebatut. Este cel mai bine sa evitati sa surprindeti un elefant si ca sa reusiti asta cel mai indicat sa faceti cat de mult zgomot puteti sau sa gasiti un copac mare in care sa va urcati si sa asteptati sa se plictiseasca si sa plece.
5. Crocodilii: 600-800 victime/an
Habitat: Africa, Australia, Florida
Nu este nicio surpriza ca crocodilii au supravietuit pe pamant practic nemodificati pentru 200 de milioane de ani. Sunt pradatori extrem de talentati ce au nevoie doar de o masa pentru a ramane in forma pentru mult timp. Asta inseamna ca au rabdare sa astepte si sa-si planifice urmatorul atac.
4. Felinele: circa 800 victime/an
Habitat: America de Nord, Africa, India
Lei, tigri si jaguari fac parte din aceasta categorie. Nu este nicio surpriza ca aceste incredibil de rapide si puternice animale sunt foarte capabile sa ucida daca este nevoie. Cum marile feline continua sa-si piarda habitatul si devin victime ale oamenilor, atacurile lor asupra oamenilor par a fi in crestere ca numar. Leii de munte din parcurile naturale nord-americane fac circa 5-7 decese anual.
3. Scorpionii: 800-2.000 victime/an
Habitat: pe tot globul, dar concentrati in Africa, precum si America de Nord, de Sud si Centrala.
Aceste creaturi au o intepatura veninoasa ce cauzeaza un mare numar de decese in principal datorita faptului ca tind a fi intalniti in zonele izolate. Desi mici ca statura comparativ cu cei din locurile de dupa ei (de la 10 la 4), scorpionul intimideaza ca si aparitie. Desi sunt peste 1.500 de specii de scorpioni in lume, doar circa 150 dintre acestea sunt considerate periculoase. Scuturati sacii de dormit sau asternuturile patului inainte de a urca in el si purtati sosete groase! Daca sunteti in Africa, feriti-va de scorpionii ce scuipa veninul, ce-si pot lansa rafalele de venin pana la un metru.
2. Serpii veninosi: 50.000-125.000 victime/an
Habitat: Africa, Asia, America de Nord
Cele mai multe atacuri mortale ale serpilor apar in Africa, Asia si America de Nord. Sunt 250 de specii de serpi ce pot omora si sunt peste 450 de specii ce sunt veninoase. Multi serpi sunt frumosi iar altii doar fascinant de privit, insa oricum majoritatea celor ce au fost atacati au spus ca li s-a intamplat cand „incercau sa se apropie pentru o mai buna vedere” sau incercand sa prinda sarpece ce evident ca i-a atacat. Daca se simt amenintati serpii vor ataca. Unii dintre ei va pot scuipa venin in ochi, dar sa stiti ca mai mult suna rau decat este de fapt in realitate.
1. Tantarii: 2-3 milioane victime/an
Habitat: Pe tot globul, periculosi in Africa, Asia, America de Nord
Acesti daunatori mititei nu sunt doar enervanti, dar sunt incredibil de eficienti in raspandirea bolilor castigandu-si extrem de usor titlul de cel mai periculos criminal. Tantarii raspandesc malaria si elefantiazisul, febra galbena, febra dengue si virusul Nilului de vest. Acesta din urma a fost introdus in America de Nord de catre tantari iar acum este raspandit pe tot continentul (ca sa aveti doar un mic exemplu despre”eficacitate” lui). Plasele de tantari sunt cel mai bun mod de a va proteja. Tratarea cu DDT este cea mai eficienta. In zonele cu malarie, purtati seara haine lungi, deschise la culoare.