De la o bicicleta

bicicletaIndustriasul si antreprenorul francez André Jules Michelin s-a nascut pe 16 Ianuarie 1853. El si fratele sau mai mic au transformat o afacere in picaj ce facea cate un pic din de toate, in cea mai mare fabrica de anvelope din lume. Intr-o zi un ciclist cu pana la bicicleta si-a carat-o pana la fabrica. La acea vreme anvelopele erau lipite pe janta iar reparatiile durau o vesnicie. Fratii au luat provocarea in serios si au reproiectat complet cauciucul, iar in 1891 un ciclist, avand bicicleta dotata cu patentatele lor anvelope detasabile, a castigat prima cursa de biciclete pe distanta lunga dintre Paris si Brest.

Cu pneurile mai bune a venit si condusul de placere. In 1900 au publicat primul ghid Michelin ce oferea informatii despre restaurante, hoteluri si ateliere de reparatii auto. Au urmat apoi hartile Frantei, ale Europei, iar in 1926 au inceput sa-si marcheze propriile alegeri cu o stea, apoi cu doua, apoi cu trei. Dupa care au inceput sa faca ghiduri si pentru alte tari decat Franta iar apoi pentru unele din cele mai mari orase ale planetei. Numai 80 de restaurante din lume se pot lauda cu trei stele Michelin.

Astazi Michelin Corporation are vanzari anuale de 18 miliarde de € si peste 100.000 angajati. Toate astea de la o intalnire intamplatoare cu o bicicleta. (sursa foto)

Comentati?