Depardieu. Gérard Depardieu

Am revazut Sambata la Pro Cinema „Hello Goodbye” sau in traducere „Ce n-a vazut Parisul” cu Fanny Ardant si Gérard Depardieu si mi-am amintit ca domnul tocmai isi sarbatorise ziua de nastere.

G-rard-Depardieu-gerardProlificul actor francez s-a nascut pe 27 Decembrie 1948 intr-o familie de muncitori si si-a abandonat scoala cand avea 12 ani. A parasit orasul natal Châteauroux, la sud de Paris, cand avea 16 si s-a stabilit in capitala unde a inceput sa studieze actoria.

Rolurile au devenit tot mai numeroase iar in anii ’70-’80 se afla in jumatate din cele mai importante filme franceze. Si-a folosit talentul pentru roluri atat de diverse precum fermierul Jean de Florette si poetul indragostit Cyrano de Bergerac. Uriasul actor (la figurat, dar si la propriu) a fost alegerea perfecta pentru Asterix in versiunea cinematografica a faimoaselor benzi desenate. Din 1967 a jucat in peste 170 de filme. A castigat doua premii César si a primit in total 15 nominalizari, a castigat deasemenea un Golden Globe si a fost nominalizat pentru Academy Award.

gerard-depardieu1

Viata personala a lui Depardieu n-a fost la fel de neteda si clara precum cea profesionala. A avut o serie lunga de casatorii si relatii. Fiul din prima casatorie a murit in urma complicatiilor survenite dupa un accident de motocicleta. In 2012 a avut ceva probleme cu legea, prima data din cauza unei altercatii violente cu un automobilist, apoi pentru ca si-a condus beat scuterul (dupa care a si cazut) iar la control i s-a descoperit o alcolemie de patru ori mai mare decat limita legala in Franta. Fiica lui s-a distantat public de el. Anul s-a incheiat cu Depardieu mutandu-se in Belgia din motive de fiscalitate si cu predarea pasaportului francez. Apoi prietenul sau Vladimir Putin l-a intampinat cu cetatenia ruseasca. Ulterior a devenit si cetatean de onoare belgian.

gerard-depardieu-russian-passport

Un actor bun este unul care a trait mult – spune Gérard Depardieu. As avea multe de comentat si exemple de adus pentru a-mi argumenta ideea ca nu-i absolut obligatoriu ca varsta sa faca din tine un actor bun dar il lasam sa creada asa … Oricum, lui i se potrivesc foarte bine aceste vorbe! (photos credit: 1-fanpop.com, 2 – melty.fr, 3 – vanityfair.com)

Comentati?