Cum aranjezi cartile in biblioteca

Dupa ce am admirat impreuna biblioteca circulara, am pentru cei ce nu au avut sansa sa intre intr-o biblioteca adevarata, civilizata, adaptata timpurilor ce le traim, un exemplu de sortator de carti. La majoritatea bibliotecilor cartile sunt sortate manual de catre bibliotecari sau voluntari. Biblioteca Publica din NY a avut probleme din cauza volumului mare de carti ce trebuiau procesate, si a dificultatii in gasirea de mana de lucru. Asa ca s-au adaptat vremurilor si au instalat o masina de sortat, ce functioneaza precum caruselul automat de bagaje din aeroport, si care a costat $2,3 milioane.

Pe o parte a masinii, ce are marimea a doua treimi din lungimea unui teren de fotbal inconjurat de o banda transportoare de cauciuc, membrii staff-ului pun fiecare carte cu fata in jos pe un panou separat. Cartile trec pe sub raza unui scanner cu laser ce citeste codul de bare de pe ultima coperta iar echipamentul de sortare transmite computerului central al bibliotecii informatia ce determina locul in care trebuie asezata cartea. Apoi, banda transportoare se misca si cartea este depusa intr-unul din cele 132 de cosuri, fiecare asociat cu o sectie a librariei.

Filmuletul acesta explica modul in care cartile ajung la locul lor intr-o zi in loc de doua, iar asta se face cu o treime din numarul de angajati umani ce-l folosea inainte. (fotografia: Uli Seit).

Comentati?